Certificatele de naștere și alte acte de stare civilă se vor putea obține online până la sfârșitul anului

Certificatele de naștere și alte acte de stare civilă se vor putea obține online până la sfârșitul anului

Proiectul prin care copiile documentelor devin istorie a fost implementat, iar românii pot avea acte de stare civilă în format digital, însă, momentan, doar la nivel teoretic.

De atunci, s-a lucrat la scanarea şi arhivarea a peste 60 de milioane de certificate de naştere, de căsătorie și de deces. În curând, toate aceste documente vor fi disponibile în format digital, accesibil atât pentru funcţionarii din instituţiile statului, cât şi pentru cetăţeni. 

Odată ce site-ul va funcţiona, statul la coadă şi plimbatul de la un ghişeu la altul ar putea deveni istorie. Cu toate acestea, va mai dura până când aceste certificate digitale vor fi accesibile tuturor cetăţenilor din România. Întâi de toate, trebuie să fie gata portalul, acolo unde, cu ajutorul unui cont, cetățenii vor putea face o cerere pentru eliberarea certificatelor.

Cu toate acestea, românii nu sunt scutiți de un drum la ghișeu, fiind necesar să confirme faptul că certificatul aflat în baza de date corespunde cu realitatea. După această primă validare, românii vor putea avea acces instant la copii legalizate după toate actele de stare civilă.

Totodată, funcţionarii statului trebuie să fie învăţaţi să folosească noile sisteme.
„Proiectul presupune instalarea a 3.687 de unităţi informatice în peste 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale pentru operarea acestui sistem. Componenta de digitalizare a arhivei actelor de stare civilă se referă la ultimii 100 de ani, este vorba de nu mai puţin de 68,5 milioane de acte de stare civilă care au fost digitalizate, indexate şi care acum se constituie într-o bază de date", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Nu vorbim însă despre toate actele din ultimii 100 de ani. Dacă ne referim la Capitală, spre exemplu, certificatele nu sunt încă digitalizate complet.

Dacă lucrurile merg conform planului, până la începutul lunii decembrie, ar trebui implementat un proiect pilot în judeţul Ilfov.

Stirea anterioara

Analiza firului de păr un nou instrument de diagnostic pentru schizofrenie

Stirea Urmatoare

Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.