„Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie” O nouă campanie anticontrabandă, în regiunile de frontieră

„Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie” O nouă campanie anticontrabandă, în regiunile de frontieră

O nouă campanie publică de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei a fost lansată la Instituția Prefectului Județul Satu Mare, în parteneriat cu Poliția de Frontieră, Poliția Română și Direcția Generală a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu sprijinul INACO (Inițiativa pentru Competitivitate), JTI și al agenției de comunicare pastel, prin www.faracontrabanda.ro. Intitulată „Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie”, campania se derulează în perioada martie-aprilie, în județele de graniță din nord, nord-vest, nord-est, vest, sud-vest, precum și în București.

Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, piața neagră a țigaretelor la nivel național a ajuns, în ianuarie 2018, la 15,6% din totalul consumului. Potrivit cercetării, procentul se află ușor sub media anuală a comerțului ilegal din 2017, de 16%.

În nord-vest contrabanda cu țigarete are o pondere de aproape 20%, ceea ce înseamnă că una din cinci țigarete comercializate în această regiuneeste de contrabandă.

Județele din nord-est rămân și la începutul acestui an cele mai afectate de comerțul ilegal, cu o pondere de 37,6% în creștere față de noiembrie 2017, ca urmare a unui reviriment brusc al contrabandei cu produse din Republica Moldova.

„Contrabanda cu țigări reprezintă principalul fenomen infracțional care se manifestă la frontiera de nord a României cu Ucraina. Acest lucru a determinat ca situația operativă a Inspectoratului să fie deosebit de activă. Pe lângă exercitarea atribuțiilor ce îi revin cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale şi a faptelor specifice criminalității transfrontaliere săvârșite în zona de competență, un obiectiv prioritar este combaterea contrabandei cu țigarete. Abordarea integrată, care ghidează acțiunile lucrătorilor noștri de la prevenirea, până la aplicarea efectivă a legii, se bazează pe o cooperare eficace între organele responsabile cu aplicarea legii și combaterea infracționalității transfrontaliere.”, a declarat Chestor de Poliție Liviu Bute, Poliția de Frontieră.

„Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea contrabandei și a comerțului ilicit cu țigări de contrabandă, reprezintă una dintre prioritățile de acțiune ale Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

Pentru combaterea acestor fenomene infracționale instituția noastră alocă resurse importante, atât umane, cât și materiale. Astfel, se organizează acțiuni care au ca scop identificarea atât a persoanelor cu preocupări infracționale pe linia introducerii în țară a țigaretelor de contrabandă, cât și a celor care transportă, depozitează sau comercializează astfel de produse. Totodată, considerăm că prevenirea fenomenului infracțional aduce un aport substanțial reducerii acestui fenomen, fapt pentru care salutăm inițiativa campaniei „Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie.“, a declarat Comisar Șef de Poliție Sorin Stan, Șeful IPJ Satu Mare.

„Comerțul ilegal cu produse din tutun este considerat adesea a nu reprezenta un pericol social. Ca urmare, acest tip de activitate s-a transformat, în multe cazuri, în principala sursă de venit. Cumpărătorii în căutare de chilipiruri și comercianții ambulanți nu conștientizează, din păcate, că devin părtași la trafic ilegal, contrabanda fiind o infracțiune care ține de criminalitatea organizată și care se pedepsește cu închisoarea. Contrabanda și comerțul ilegal cu tutun nu sunt soluții viabile de supraviețuire, este nevoie de o strategie de dezvoltare economică a județelor de frontieră. Cu toții ne dorim o societate mai bună, dar intențiile bune nu sunt suficiente. Avem datoria să acționăm eficient, să sprijinim autoritățile și să ne exprimăm public când avem informații certe referitoare la fenomene grave care afectează comunitatea. Cu atât mai mult cu cât 1 punct procentual din comerțul ilegal cu produse din tutun duce la pierderi de 35 miloane euro la bugetul țării. Nu putem construi o națiune competitivă, fără să cooperăm și fără să acționăm împotriva comerțului ilegal sub toate formele pe care acesta le poate lua”, a declarat Andreea Paul, președintele organizației neguvernamentale INACO.

Campania „Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie.” va fi difuzată în parteneriat cu TVR, în special pe posturile regionale și va avea o importantă componentă de afișaj stradal în județele Satu Mare, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Maramureș, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și București. De asemenea, campaniava fi vizibilă și în punctele de trecere a frontierei, prin materiale informative.
Mai multe informații și materiale de comunicare sunt disponibile pe www.faracontrabanda.ro.
„Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie." Este cea de-a șaptea campanie regională anti contrabandă care are ca scop constientizarea efectelor negative ale fenomenului, dar și reducerea comerțului ilicit cu țigarete. Campaniile precedente au determinat scăderi semnificative ale pieței negre în regiunile și în perioadele în care s-au derulat.

Stirea anterioara

Şoc valutar în România! Au anunţat acum!

Stirea Urmatoare

Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.