Autoturism cuprins de flăcări în timp ce se deplasa pe un drum din județ
De ce lunea este o zi atât de deprimantă
Lunea este o zi deprimantă pentru foarte mulţi dintre noi. Specialiştii cred însă că în spatele acestui aspect se ascund propriile noastre nemulţumiri.
„Ziua de luni este prima zi a săptămânii. Toţi cei care resimt această zi într-un mod negativ, aproape depresiv, sunt în mod cert nemulţumiţi de propria viaţă, familie sau job. De aceea, întrebarea care se pune din perspectivă psihologică este următoarea: urăşti ziua de luni? Dacă răspunsul este da, încearcă să faci o introspecţie şi să descoperi, de fapt, ce urăşti. Ziua de luni este doar un paravan în spatele căruia se pot ascunde o seamă întreagă de nemulţumiri, furie, deznădejde, depresie, anxietate şi încă multe altele. Până nu vei rezolva toate aceste problemele de fond, lunea va rămâne ziua pe care o urăşti”, subliniază psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.
De multe ori, psihicul percepe începutul de săptămână ca pe o nouă agresiune, o nouă reîntoarcere spre ceva de care doreşti cumva să scapi. „Acest aspect poate duce la modificări de comportament, la tulburări de personalitate, la dereglarea somnului, la dereglarea vieţii intime, la probleme de alimentaţie, depresie, anxietate, atacuri de panică. Deci, gândiţi-vă bine ce înseamnă, de fapt, lipsa de chef pe care o resimţiţi lunea”, mai spune psihoterapeutul Constantin Cornea.
De unde vine starea aceea de anxietate, nervozitate, lipsă de chef? „Din toate acele aspecte care te nemulţumesc şi la care te întorci la început de săptămână, iar acestea pot fi destul de multe. Poate fi vorba despre un job care nu îţi place, o relaţie cu un şef care te stresează. Dacă doriţi, vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Cum ar fi dacă săptămâna voastră de lucru ar începe marţea. Nu cumva ar deveni marţea cea mai grea zi? Asta înseamnă că lunea este doar un nume, iar serviciul nu este tocmai ceea ce vă doriţi”, adaugă specialistul.
Paşii pe care îi putem urma pentru a alunga stresul
1. Identificarea factorilor care ne produc nemulţumire: job, colegi, şefi. Încercaţi să descoperiţi care sunt aspectele pozitive ale relaţiilor ce vă nemulţumesc, chiar dacă, aparent, nu există. Totuşi, jobul vă asigură existenţa, banii câştigaţi vă pot îmbunătăţi viaţa, cu ajutorul lor vă puteţi cumpăra ceea ce doriţi.
2. Încercaţi să nu mai gândiţi în alb şi negru, pentru că asta vă poate aduce doar frustrare, anxietate sau depresie. Vinerea nu este cea mai frumoasă zi, iar lunea cea mai urâtă. În fond, ţine doar de voi să faceţi plăcută ziua de luni.
3. Dacă jobul este problema, puteţi să personalizaţi spaţiul cu lucruri care vă fac plăcere: o muzică ascultată la căşti, o cafea de calitate, o discuţie cu un coleg sau un prieten despre activităţile sau lucrurile care vă bucură.
4. Dacă nu reuşiţi singuri, apelaţi la ajutor specializat. Altfel, viitorul poate arăta destul de negru. În cazul în care chiar simţiţi că vă apasă ceva, indiferent ce faceţi, lunea vă simţiţi îngrozitor. Din această cauză, puteţi avea de suferit, atât în privinţa stării de sănătate, care se poate altera destul de repede, dar şi în privinţa stimei de sine. Sursa: gandul.info
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.