Ghid de securitate informatică destinat funcționarilor publici

Ghid de securitate informatică destinat funcționarilor publici

Actualizarea periodică a software-ului, utilizarea de parole complexe pentru accesarea conturilor personale de e-mail sau evitarea schimbului de date între computerul de la locul de muncă și cel de acasă, sunt doar câteva dintre regulile de care angajații din instituțiile publice ar trebui să țină cont, conform Ghidului de securitate informatică pentru funcționarii publici, elaborat de Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), transmis de Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI).

Conform sursei citate, la secțiunea „Reguli de securitate informatică" sunt amintite, printre altele: utilizarea computerelor de serviciu numai în scop profesional, instalarea pe acestea numai a aplicațiilor utilizate în interes de serviciu, precum și a aplicațiilor cu licență validă (comercială, gratuită sau cu sursă deschisă) și care provin numai din surse sigure, verificabile de către compartimentele IT ale instituției.

De asemenea, în cazul dispozitivelor mobile de serviciu de tip laptop se recomandă accesarea cu prudență a hotspoturilor wireless existente în centrele comerciale, hoteluri, cafenele, aeroporturi pentru a evita interceptarea traficului de internet. În acest sens, utilizatorii unor astfel de terminale sunt sfătuiți să dezactiveze funcția "Network Share" înainte de a se conecta la un hotspot public, să utilizeze o aplicație firewall care să filtreze accesul din exterior și, nu în ultimul rând, să evite accesarea serviciilor la care trebuie să se autentifice cu user și parolă.

Pe de altă parte, în ceea ce privește utilizarea echipamentelor portabile de tip tabletă și smartphone, specialiștii CERT-RO precizează că principalele probleme care pot apărea sunt furtul sau pierderea dispozitivelor, descărcarea de aplicații ce conțin viruși, furtul de informații sensibile și direcționarea utilizatorilor către site-uri și documente compromise. Pentru contracararea unor astfel de probleme se recomandă, printre altele: actualizarea sistemelor de operare, protejarea terminalelor cu parole și opțiuni de criptare, folosirea unei soluții de securitate care să aibă un modul antifurt, în mod special în cazul echipamentelor care rulează sistemul de operare Android.

„Din cauza cotei de piață ridicate, telefoanele/tabletele bazate pe Android au devenit ținta predilectă a infractorilor informatici. Alegeți însă o sursă reputată și urmăriți furnizorii care oferă și soluții de securitate pentru PC pentru a evita soluțiile de securitate false. O soluție antivirus vă permite să filtrați aplicațiile potențial periculoase și să le blocheze înainte ca acestea să cauzeze modificări asupra sistemului. În cazul în care pierdeți echipamentul sau vă este furat, modulul antifurt vă poate ajuta să identificați și să îl recuperați. De asemenea, acesta poate fi utilizat pentru a bloca echipamentul sau pentru a șterge informațiile de pe el de la distanță. În cazul telefonului, aceste operații pot fi efectuate chiar dacă acesta nu are acces la internet, un simplu SMS putând fi utilizat pentru blocarea acestuia sau pentru ștergerea informațiilor personale", se notează în Ghidul de specialitate.

Ghidul CERT-RO cuprinde o serie de recomandări cu caracter general menite să dezvolte cultura de securitate informatică a funcționarilor publici și să-i familiarizeze pe aceștia cu modul în care ar trebui implementate și folosite tehnicile, instrumentele și mecanismele de securitate, astfel încât să fie asigurată securitatea informației în instituțiile publice. Realizatorii documentului precizează că acesta nu trebuie considerat ca fiind exhaustiv, măsurile cuprinse putând fi considerate ca necesare, însă nu neapărat și suficiente. Sursa: administratie.ro

Stirea anterioara

O mare bancă îşi sfătuieşte clienţii să vândă tot: Urmează un „an cataclismic”

Stirea Urmatoare

Pompierii solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.