Nu mai sunt candidați pentru școlile de poliție. Numărul lor s-a redus la jumătate față de anul trecut

Nu mai sunt candidați pentru școlile de poliție. Numărul lor s-a redus la jumătate față de anul trecut

Interesul pentru şcolile de agenţi de poliţie de la Câmpina și Cluj-Napoca a scăzut drastic în 2022 comparativ cu anul precedent.

În septembrie 2021, 9.756 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române. A fost un record al ultimilor ani.

În 2022, doar 4.885 de dosare au fost înscrise pentru aceleași unități școlare: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, adică jumătate față de anul trecut.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol a făcut pentru ziare.com un top al motivelor pentru care tinerii absolvenți de liceu nu-și mai doresc o carieră în Poliție.

1. Salariul de încadrare foarte mic
Un agent de poliție care va fi încadrat imediat după absolvirea școlii la arma Ordine Publică, în zona rurală, va primi un salariu de 2700 de lei în mână. „Salariul nu mai este o miză, așa cum era odată. Absolut deloc”, spune Andreica.

2. Modificarea condițiilor de pensionare la egalitate cu volumul de muncă. „Ei știu că, dacă ajung în zona rurală trebuie să facă munca a doi, trei polițiști”, explică Andreica

3. Sistemul deficitar de repartiție. „La repartiție nu se mai ține cont de județul din care provii, din care te-ai înscris, ceea ce este o mare problemă. De exemplu tu te-ai înscris din Satu Mare, fără să știi la finalul școlii unde vei ajunge. Chiar și cu media de absolvire mare nu mai ai garanția că vei fi repartizat la tine în județ pentru că s-ar putea județul tău să nu aibă locuri libere”, susține liderul Europol.

4. Războiul din Ucraina. „Nu în ultimul rând aș lua în considerare și războiul. Sunt responsabilitățile pe care știu ei că trebuie să le aibă în situația în care vor fi mobilizați”.

Pe lângă dezavantajele pe care tinerii nu mai sunt dispuși să le suporte, relocarea, munca în condiții grele, în mediul rural, departe de casă, pe un salariu mic, MAI a început să organizeze examene de admitere în școlile de agenți de poliție în perioade din an în care absolvenții de liceu deja au fost admiși la alte școli.

De o bună perioadă de timp, examenele de admitere în școlile postliceale de poliție se organizează în decembrie și în martie-aprilie, nu imediat după bacalaureat, așa cum se întâmpla până acum cinci, șase ani.

„Absolvenții de liceu nu mai sunt dispuși să aștepte ca MAI să anunțe când și dacă mai organizează admitere. Anul acesta, anunțul de înscriere a fost făcut public acum o lună, când tinerii deja aveau asigurat un loc în diverse facultăți”, a explicat Cosmin Andreica.

Pe de altă parte, acesta susține că absolvenții de liceu nu mai sunt încurajați să meargă la școală, din moment ce ei știu că Poliția Română organizează frecvent și încadrări directe, pe posturi mult mai bune decât cele pe care sunt repartizați după absolvirea școlii.

„Este crâncen. Vă spun, s-ar putea să asistăm la o premieră, să nu se ocupe locurile scoase la concurs. Dintre cei 5000 de candidați înscriși, o mare parte nu va reuși să treacă probele eliminatorii, psihologicul și probele sportive”, avertizează Andreica.

Tradițional, la probele sportive cel puțin o treime dintre candidați sunt eliminați din concurs. Pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina, s-au înscris 3.936 de candidaţi, iar pe cele 300 de posturi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” - Cluj-Napoca, s-au înscris 949 de candidaţi.

După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs. Examenele au loc la final de noiembrie, început de decembrie.

Stirea anterioara

Greșeli în tratarea diabetului. Obiceiuri care trebuie evitate pentru a ține glicemia sub control

Stirea Urmatoare

Pomul de Crăciun, ediția 2024 - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.