Afecțiuni care se pot citi chiar pe limbă

Afecțiuni care se pot citi chiar pe limbă

Orice schimbare a aspectului limbii poate ajuta la diagnosticarea unor boli. Limba este asociata de cei mai multi dintre noi cu deglutitia, gustul si vorbirea. Prea putini stiu insa ca in medicina chineza limba este cel mai accesibil organ pentru depistarea diferitelor boli. Ea este un adevarat indicator al nivelului de hidratare a organismului. Se spune ca limba este o oglinda a sistemului digestiv, aratand orice problema de functionare a stomacului sau a intestinelor. Unii doctori examineaza limba pentru a observa modificari in structura acesteia, de care tin cont la stabilirea diagnosticului. Marimea, forma, culoarea, umiditatea, gradul de acoperire sunt doar cateva indicii in acest sens.

Iata unele modificari care arata ca ar trebui sa mergem la medic. Miscarea involuntara a limbii poate fi rezultatul unei hemiplegii – paralizie pe o parte a corpului, limba miscandu-se spre zona paralizata. Tremurul involuntar al limbii apare in boli cum ar fi tirotoxicoza, delirium tremens sau Parkinson, dar poate fi si un semn de nervozitate. Daca limba este uscata inseamna ca nu suntem hidratati corespunzator. Acest simptom poate sa apara la pacientii cu diaree, dupa o boala prelungita, soc hipovolemic, soc termic, epuizare fizica, infometare.

Schimbarile de culoare: Limba sanatoasa este de culoare roz, in timp ce limba alba arata ca avem probleme cu digestia, iar cea neteda este specifica bolnavilor de diabet, tuberculoza sau celor cu leziuni ale limbii. Bolnavii de scarlatina au limba rosie. O nuanta cianotica arata un deficit de oxigen in sange, in cazul unui atac de cord, al insuficientei respiratorii si al anemiei. Aceeasi nuanta cianotica o vor avea si buzele. Culoarea galbena este semn de hepatita. Culoarea maro arata o cetoacidoza – acumulare de cetone la bolnavii de diabet. Fisurile sau crapaturile limbii sunt semnul unui deficit de vitamina B2.

Limba stacojie arata un deficit de vitamina B3. Respiratia urat mirositoare (halitoza) poate fi provocata de bacteriile rezultate din descompunerea alimentelor si care se pot localiza la baza limbii. Candidoza bucala este o infectie micotica. La suprafata limbii va lasa pete albicioase. Cauzele leziunilor neregulate de alb si rosu pe suprafata limbii, care ii dau un aspect de harta, nu sunt cunoscute. Multe persoane se nasc cu aceasta problema. Problemele de nutritie se manifesta prin inflamatii ale limbii care merg pana la hipertrofierea papilelor gustative, urmata de o atrofiere a lor. Limba brazdata arata un deficit de vitamina A. Ulceratiile limbii pot fi provocate de herpes simplex sau alergii. in cancerul limbii, ulceratiile sunt insotite de sangerari. Aceasta boala este destul de frecventa la fumatorii inraiti.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Fata de 14 ani dată dispărută de familie a fost găsită în Suceava

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.