Răceala copiilor, tratament adecvat și sugestii utile

Răceala copiilor, tratament adecvat și sugestii utile

Copiii răcesc de 6-8 ori pe an în primii ani de viață sau chiar mai des dacă merg la creșă sau grădiniță. Răcelile ar trebui să se reducă pe măsură ce cresc. La copii, răceala se tratează simptomatic, cu medicamente numai la recomandarea medicului (în special antibiotice și antivirale). Aflați de ce copiii răcesc atât de frecvent și când ar trebui să consultați un medic.

În primii ani de viață ai copiilor, răbdarea și vitalitatea părinților sunt puse la îndoială de febră, tuse persistentă și rinoree, care apare din toamnă până în primăvară. În timp ce răcelile copiilor sunt o sursă de îngrijorare și frustrare, ele sunt, de asemenea, o parte naturală a procesului de întărire a sistemului imunitar al copilului.

Majoritatea copiilor au între șase și opt răceli pe an, dar cei care merg la grădiniță sau la creșă au chiar mai multe. Conform Cedars-Sinai, unul dintre cele mai renumite spitale din Statele Unite, apar mai rar după vârsta de 6 ani.

Peste 200 de tipuri diferite de virusuri pot provoca răceli, dar rinovirusurile provoacă cele mai multe. Infectarea cu unul dintre aceste virusuri poate provoca răceala la copii.

De ce copiii răcesc atât de des?
Răceala comună este cea mai răspândită boală la copii și este principalul motiv pentru vizitele la pediatru și absenteismul școlar. Răceala este mai frecventă la copii decât la adulți.

De ce răcesc mai des? Există mai multe motive:
Reducere a rezistenței. Sistemul imunitar al copiilor de vârstă mică nu este imun la multe virusuri și bacterii și nu este la fel de puternic în lupta împotriva virusurilor ca cel al adulților.

Sezonul friguros. Copiii petrec mai mult timp în interior în toamna și iarna, când sunt mai predispuși la infecții respiratorii. În timpul sezonului rece, lipsa de umiditate uscă mucoasa nazală și crește riscul de infecții;

Integrarea în comunități. Răcelile se răspândesc ușor în locuri în care copiii sunt în contact unul cu celălalt, cum ar fi creșa, grădinița și școala.

Lipsa unei igiene adecvate. Copiii ating adesea gura, nasul și ochii fără să se spele pe mâini. Aceasta este calea prin care virusurile se răspândesc cel mai frecvent.

Tratamentul adecvat al răcelii la copii
Deși nu există medicamente care vindecă răcelile comune, există tratamente simptomatice disponibile și metode de a ajuta copilul să depășească mai ușor o răceală.

Tratamentul nu este necesar pentru majoritatea copiilor, dar puteți ajuta copilul să se simtă mai bine astfel:
Îi poți administra paracetamol și/sau ibuprofen în doze adaptate vârstei și greutății sale dacă are febră peste 38°C, dureri sau disconfort. Întrebați medicul pediatru dacă are astm și poate primi ibuprofen.
Încercați spray-uri nazale saline sau ser fiziologic pentru a reduce congestia nazală;
Pentru a-l ajuta să rămână hidratat, oferă-i o cantitate mare de lichide, cum ar fi apă, soluții cu electroliți sau supă. În timpul răcelilor, pierderea de lichide este mai mare din cauza febrei și transpirației, a secrețiilor nazale abundente și a respirației pe gură.
Oferă-i o băutură caldă cu miere și lămâie dacă are peste un an. Bebelușii nu ar trebui să mănânce miere deoarece există un pericol de intoxicație severă și fatală numită botulism.
Pentru a-i îmbunătăți respirația pe timpul nopții, pune un umidificator cu vapori reci în camera copilului;
Asigurați-vă că doarme suficient. Recuperarea depinde de odihnă.
Tratamente care nu sunt recomandate copiilor răciți

NHS Inform este platforma oficială de informare a Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Scoția și oferă câteva sugestii despre tratamentele de evitat pentru copii:
Nu se administrează siropuri decongestionante și pentru tuse copiilor sub 6 ani fără a consulta un medic pediatru;
Nu dați ibuprofen bebelușilor sub 6 luni.
Nu dați aspirină copiilor sau adolescenților sub 19 ani decât dacă este prescrisă de un medic. sindromul Reye, o afecțiune rară, dar gravă, poate fi cauzată de aspirina;
Bebelușii sub un an nu ar trebui să consume miere.
Indicații care sugerează sa duceti copilul la medic
Bebelusii cu vârsta sub douăsprezece luni sunt mai susceptibili la infecții respiratorii din cauza sistemului lor imunitar care nu este complet dezvoltat. În comparație cu copiii mai mari, aceștia prezintă simptome și reacții diferite la boală. Semnele care indică necesitatea unui consult medical se manifestă într-o varietate de moduri. Este imperativ ca bebelușul tău să consulte un medic dacă prezintă următoarele simptome:
mai puțin de trei luni și o temperatură de 38°C sau mai mare;
trei luni sau mai mult și o temperatură de 39°C sau mai mare;
o cantitate mai mică de scutece ude, inclusiv scutece care par mai uscate decât ar trebui să fie sau un scutec uscat timp de cel puțin douăsprezece ore;
dificultăți în a mânca sau dacă a mâncat mai puțin de jumătate din cantitatea normală de mâncare la ultimele două sau trei mese.

Dacă copiii după vârsta de un an au:

au febră care depășește 39°C;
au mai puține scutece ude sau scutece care par mai uscate decât de obicei și situația nu se îmbunătățeste după câteva zile.
tusea nu dispare după trei săptămâni.
tusea poate fi un semn de astm, mai ales dacă se agravează noaptea sau apare atunci când copilul aleargă.

Când răceala devine o problemă de urgență medicală în cazul copiilor
Există anumite circumstanțe care necesită îngrijire medicală de urgență. Dacă bebelușul sau copilul este în pericol, sună la serviciul de urgență 112 sau mergi la camera de gardă a unui spital de pediatrie:
are probleme severe de respirație, cum ar fi respirație șuierătoare sau zgomotoasă;
nu mai respiră sau are pauze în respirație;
starea lui pare foarte deteriorată, de exemplu, pielea lui este foarte palidă, lividă sau are pete palide și purpurii pe brațe, picioare sau corp.
pielea, buzele și limba sunt palide sau vineții;
nu stă treaz și nu poate fi trezit sau este foarte greu de trezit;
respiră rapid, chiar și în repaus, fără a fi supărat sau să plângă.

Aceste semne pot indica dezvoltarea complicațiilor răcelilor. Cele mai comune sunt:
otita, care este o infecție a urechilor;
sinuzita, care este o infecție a sinusurilor;
pneumonia, care este o infecție a plămânilor.
infecții în gât, cum ar fi faringita virală sau bacteriană, laringita, amigdalita și, mai puțin frecvent, abcesul periamigdalian;

Când pot fi necesare antibiotice
Antibioticele nu pot combate virusurile care provoacă răceala comună. Cu toate acestea, în anumite cazuri, o infecție bacteriană poate apărea în urma unei infecții virale deja existente. Acest lucru, cunoscut sub numele de suprainfecție bacteriană, este destul de comun în răceli, în special la copii.

Sistemul imunitar poate deveni mai puțin eficient atunci când organismul luptă cu o infecție virală precum răceala. Bacteriile pot prolifera în organism în acest moment. În plus, infecția virală afectează mucoasele din tractul respirator, făcându-le mai susceptibile la invazie bacteriană. În timp ce mucusul secretat ajută la eliminarea virusurilor, mucusul devine un mediu bun pentru bacterii să crească.

Răceala la copii poate provoca o varietate de suprainfecții bacteriene:
Pneumonia bacteriană, sinuzita bacteriană, faringita bacteriană, amigdalita bacteriană, otita bacteriană medie.

Antibioticele se folosesc pentru a trata suprainfecțiile bacteriene numai după ce medicul determină că simptomele sunt cauzate de o bacterie. O astfel de complicație este de obicei suspectată dacă:
starea continuă mai mult de zece zile fără a se ameliora;
simptomele infecției virale se agravează;
febra revine după vindecareș
apar simptome noi, cum ar fi durerea de ureche sau secrețiile purulente din ureche, durerile faciale severe sau probleme de respirație.

Stirea anterioara

Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului

Stirea Urmatoare

Un sortiment de ciocolată din Lidl a fost retras de la vânzare. Ce au descoperit inspectorii ANSVSA

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.