Un sortiment de ciocolată din Lidl a fost retras de la vânzare. Ce au descoperit inspectorii ANSVSA
Beneficiile apei de lavandă și cum se prepară
Lavanda sau levantica este o planta aromata cu flori marunte albastru-violacee pana la albastru deschis. Este cultivata pentru proprietatile deosebite care o recomanda drept un aromatizant puternic, cu actiune antiseptica locala si usor antispastica. Florile au actiune carminativa (calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale) si slabe efecte stimulente nervoase. Se utilizeaza intern in tulburari digestive, in cefalee si ca stimulent general sub forma de potiuni, ca aromatizant si corectiv. Intra in compozitia tigarilor antiastmatice. Uleiul volatil de levantica este foarte solicitat in parfumerie si cosmetica.
Utilizari : Dischinezie biliara, crizele biliare insotite de dureri de cap. Se administreaza pe stomacul gol, cate o lingurita de pulbere de lavanda, de patru ori pe zi. Datorita principiilor sale active amare, lavanda mareste secretia de bila si ajuta la evacuarea ei, calmand durerile abdominale si activand digestia.
Depresie, anxietate: In cazurile usoare se ia lavanda sub forma de tinctura: o lingurita dizolvata in jumatate de pahar cu apa, de trei-patru ori pe zi, in cure de lunga durata (trei luni minimum).
Aritmie cardiaca, ischemie cardiaca aparuta pe fond de stres: Lavanda este prin excelenta o planta antistres, motiv pentru care, administrata in cure de lunga durata, amelioreaza si, gradat, conduce la vindecarea bolilor produse de stres. In problemele cardiace s-a observat o actiune favorabila a tincturii de lavanda, care actioneaza direct la nivelul sistemului nervos central. Se administreaza de trei-patru ori pe zi cate o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar cu apa.
Viermi intestinali, infectii cu protozoarul Giardia: Se combina in proportii egale tinctura de lavanda, de pelin si de cimbru. Se ia din aceasta combinatie cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. O cura dureaza minimum doua saptamani. Acest tratament este eficient si in combinatie cu remediile alopate, a caror eficienta o mareste.
Oboseala, iritabilitate psihica, insomnie: Cele mai bune rezultate se obtin facand bai cu lavanda, cu jumatate de ora inainte de culcare. Suplimentar, este bine sa puneti sub perna un mic saculet cu lavanda. Somnul va fi mai odihnitor si mai lin, iar peste zi veti remarca o mult mai buna rezistenta psihica si stapanire de sine. Intern, se ia tinctura de lavanda: o lingurita de trei ori pe zi.
Dureri de cap, migrena, ameteala: Ca remediu de urgenta se iau una-doua picaturi de ulei volatil de lavanda cu putina miere. Ca tratament pe termen lung se recomanda pulberea de lavanda: o lingurita de patru ori pe zi, administrata pe stomacul gol.
Reumatism: Se face un ceai din o parte flori de soc si doua parti lavanda, o lingurita din acest amestec fiind oparita cu o cana de apa, dupa care se lasa sa se raceasca putin si se filtreaza. Se beau pe zi doua-trei cani din acest ceai, cat mai cald (pentru ca efectul sudorific si depurativ sa fie mai intens). Are un gust destul de greu de suportat, dar o cura de zece zile cu acest ceai are efecte antireumatice exceptionale.
Tuse convulsiva, gripa, bronsita: Doua picaturi de ulei volatil se amesteca cu o lingura de miere si se administreaza cate putin din acest amestec, care nu va fi inghitit direct, ci va fi lasat sa alunece pe gat pentru a-si exercita din plin efectele antiinfectioase si calmante. Se iau maximum sase picaturi de ulei de lavanda pe zi, la adulti, si doua picaturi pe zi, la copii.
Contra paduchilor si a altor insecte parazite: Trei-patru picaturi de ulei volatil de lavanda se amesteca cu o lingurita de otet si se aplica pe par (sau pe zona afectata), apoi capul se acopera vreme de cateva ore, pentru a se forma un mediu de vapori de ulei volatil care vor elimina insectele. Se aplica tratamentul sapte-zece zile la rand.
Pentru cresterea parului: Se face un masaj la radacina parului cu otet de lavanda obtinut prin macerare.
Intretinerea pielii uscate: Imediat dupa baie se aplica uleiul gras de lavanda (obtinut prin macerarea plantei in ulei de floarea-soarelui, dupa metoda de mai sus) pe toata pielea, facandu-se in acelasi timp un masaj usor.
Apa de lavanda - Ingrediente: 1 ceasca flori de lavanda / 1/4 ceasca de alcool etilic, la temperatura camerei. Preparare:
Lasati amestecul sa stea intr-un borcan cu capac etans timp de sase zile, agitandu-l energic in fiecare zi. In final, strecurati si turnati apa de lavanda intr-o sticla de culoare inchisa.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.