Cum va fi vremea în ianuarie 2025. Prognoza meteo pentru următoarele trei săptămâni
Boala care pare inofensivă, dar duce la pierderea dinților! Ce trebuie să știi despre paradontoză
Aceasta afectiune este frecvent intalnita la adulti si apare, de obicei, din cauza unei igiene zilnice necorespunzatoare. In urma unui periaj incorect, se formeaza placa bacteriana, care determina, la inceput, inflamarea gingiei, iar apoi retragerea ei de pe dinte si patrunderea bacteriilor in zona osului. Daca nu este tratata, boala parodontala transforma tesutul osos intr-o structura necrozata care afecteaza stabilitatea dintelui si determina pierderea lui.
Pe langa igiena precara, cauzele care mai pot duce la instalarea acestei afectiuni sunt:
– factorii genetici;
– bolile care influenteaza imunitatea;
– fumatul si consumul excesiv de alcool;
– pozitionarea incorecta a dintilor.
Simptomele bolii parodontale
Multe persoane ignora primele semne ale acestei afectiuni si se prezinta la cabinetul stomatologic abia atunci cand parodontoza a evoluat. Daca vrei sa tratezi boala parodontala, programeaza-te la medicul specialist atunci cand te confrunti cu unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
– gingii inflamate;
– depuneri de tartru;
– respiratie urat mirositoare (halitoza);
– dureri la mestecarea alimentelor;
– sangerari gingivale, in special in timpul periajului.
Tratamentul bolii parodontale
Daca banuiesti ca suferi de parodontoza, primul pas este sa te prezinti la medicul specialist pentru a-ti stabili un diagnostic. Acesta va efectua un control stomatologic si va vedea daca exista placa bacteriana, tartru sau alte afectiuni dentare.
Dupa ce medicul a efectuat toate testele necesare, prima etapa va consta intr-o sedinta de igienizare profesionala, prin care va fi indepartata placa bacteriana si depunerile de tartru. Apoi, specialistul poate aplica antiinflamatoare sau poate administra antibiotice care sa lupte impotriva dezvoltarii bacteriilor.
In cazul in care boala a avansat, medicul stomatolog poate apela la un tratament chirurgical pentru a indeparta pungile cu infectie de la nivelul radacinii. Interventia va fi realizata sub efectul anesteziei, asa ca pacientul nu va simti nicio durere.
Metode de preventie a parodontozei
Preventia este intotdeauna cea mai buna masura! Pentru a evita aparitia acestei boli, este important sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
– efectueaza vizite regulate la o clinica stomatologica de top;
– foloseste o periuta de dinti cu peri moi care sa nu lezeze gingiile;
– foloseste zilnic ata dentara si apa de gura pentru a elimina placa bacteriana si pentru a curata zonele mai greu accesibile ale danturii.
Sursa: capital.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.