Festivalul-concurs „O, ce veste minunată” ediția 2024, și-a desemnat câștigătorii
Ce afecțiuni ne provoacă consumul de sare în exces
Corpul se bazeaza pe sodiu pentru a contracta musculatura, pentru transmisiile nervoase si pentru a tine sub control fluidele corporale. Cu toate acestea, nu trebuie sa consumi sarea in exces, pentru ca iti poti face mai mult rau decat bine. Depasirea dozei zilnice recomandata de sodiu poate creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Studiile de specialitate au scos la iveala ca aportul ridicat de sare este asociat cu un risc semnificativ crescut de accident vascular cerebral si de boli cardiovasculare.
Potrivit Jurnalului de Nutritie, Sanatate si Imbatranire, o dieta bogata in sodiu este strans legata de hipertensiune si boli cardiovasculare. Studiile sugereaza ca sarea in exces poate afecta functiile cognitive la persoanele in varsta. In plus, retii apa in tesuturi, in special la nivelul picioarelor, bratelor si fetei daca obisnuiesti sa consumi sarea in exces. Edemele pot fi cauzate de cantitati mari de sodiu in corp. Acestea pot fi remediate prin regim alimentar sau prin tratament medicamentos, in functie de cat de grava este problema.
Cand consumi sarea in exces pentru o perioada mai lunga de timp, poti deveni dependenta de alimente sarate sau tip fast-food. In plus, iti pierzi simtul gustului si nu mai poti controla cantitatea de sare ingerata. Consumul excesiv de alimente procesate, cu cantitate mare de sare in continut, este daunator stomacului. Limiteaza consumul de produse, precum bacon, carnati si alte alimente cu sare si grasimi ascunse si poti preveni riscul de aparitie a cancerului de stomac. Conform Consensus Action on Salt & Health, barbatii sunt mai vulnerabili decat femeile.
Prin rinichi sunt eliminate reziduurile. De asemenea, rinichii tin sub control producerea de globule rosii in corp. Un aport crescut de sare in organism inseamna pentru rinichi o activitate extrem de solicitanta. In publicatia Blood Pressure UK scrie ca acest lucru reduce considerabil abilitatea rinichilor de a filtra si de a elimina toxinele de corp. Mancarea cu multa sare contribuie la instalarea balonarii. Daca dupa masa te simti plina, obosita si parca lipsita de energie, sa stii ca sarea in exces este de vina. Citeste eticheta produselor alimentare, in special a celor procesate si care contin ingrediente, precum aditivi alimentari, coloranti si adaosuri de sare si zahar. Pe cat posibil, fereste-te de ele si scoate-le din meniu, pentru ca dauneaza sanatatii.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.