Ce este cel mai bine să mănânce copiii de vârsta școlară

Ce este cel mai bine să mănânce copiii de vârsta școlară

Copilul scolar devine din ce în ce mai independent în stilul lui de a manca, deoarece petrece tot mai mult timp în afara familiei si poate fi influentat de climatul social si cultural.

Frecventarea scolii, joaca si practicarea sporturilor, lipsa de acasa a copilului si a parintilor la orele unor mese principale pot influenta alimentatia acestuia. Mesele neregulate pot afecta comportamentul copiilor. Aceia care nu iau micul dejun au tulburari de concentrare, atentia lor este mai scazuta, iar problemele care apar în desfasurarea activitatii la scoala sunt legate, se pare, si de hipoglicemia pricinuita de foame.
 
Micul dejun, care e bine sa fie substantial, trebuie sa contina un produs cerealier (de exemplu, cereale sau paine integrale daca se poate, cu putin unt, dulceata sau miere), un produs lactat (lapte, iaurt sau branza slaba), un fruct sau un pahar de suc de fructe 100% natural si apa sau lapte, pentru a se hidrata. Uneori, în absenta parintilor sau din lipsa de timp, el poate fi luat în fuga sau chiar omis. La orele cand foamea se accentueaza, indiferent unde se afla, copilul va manca ce va gasi (biscuiti, cheps, grisine). Alteori, copilul este foarte preocupat de activitatea lui sociala si uita sa manance. Cand soseste acasa, fiind foarte flamand, gusta de obicei un aliment cu valoare nutritionala scazuta, care îi diminueaza apetitul.

Dejunul, pentru a-i furniza fortele pentru dupa-amiaza, trebuie sa contina derivate din amidon (paste fainoase, orez sau paine, în functie de apetitul copilului), un fruct, un produs lactat, apa la discretie si carne, peste sau ou.

Cina trebuie sa fie adaptata dejunului, în sensul stabilirii unui echilibru alimentar de-a lungul unei zile. Astfel, ea poate sa nu contina carne sau peste daca scolarul le-a mancat la pranz. Daca va dori sa le manance si la dejun, si la cina, prevedeti portii mai mici. Daca a mancat produse fierte ori prajite la pranz, puneti accent pe legume verzi ori cruditati seara. În cazul în care nu puteti sa va informati despre ceea ce a mancat la pranz, este inutil sa-l culpabilizati! O cina echilibrata va raspunde perfect nevoilor copilului dumneavoastra. si nu uitati ca, pentru a creste, copilul are nevoie de o alimentatie echilibrata si variata, dar si de mese bine structurate, la ore regulate.
 
Copilul trebuie sa serveasca si doua gustari, în cursul diminetii, respectiv al dupa-amiezii, avand grija ca acestea sa fie luate cu doua ore înaintea pranzului, respectiv, cinei, pentru a-si pastra pofta de mancare pentru cele doua mese principale. Gustarile trebuie sa contina unul sau doua alimente din urmatoarele doua sau trei grupe: fructe sau suc de fructe 100% natural, produse lactate, produse cerealiere (paine, cereale) si apa, pentru a se hidrata.

Stirea anterioara

Cutremur la Kanal D! O vedetă tocmai a fost dată afară: „Am avut un șoc imens și am leșinat”

Stirea Urmatoare

Ultima formă a proiectului de OUG: Salarii şi sporuri plafonate, concediu medical plătit doar cu 65%

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.