Ce este Omega-3. De ce este important să introducem acest nutrient în dietele de slăbit

Ce este Omega-3. De ce este important să introducem acest nutrient în dietele de slăbit

Doi hormoni controlează senzațiile de foame și sațietate. Grelina este hormonul foamei. Leptina, hormonul, care ne spune să ne oprim din mâncat. Ce au în comun acești hormoni. Omega 3 - grăsimea din pește care le îmbunătește performanțele.

Ne jucăm cu doi hormoni. Hormonul grelina, secretat de stomac, crește foamea. Hormonul leptina, produs de țesutul gras, determină sațietatea. Vă luptați cu multe kilograme în plus. Senzația mare de foame e reglată de Omega 3. Odată reglată, veți mânca mai puțin și nu veți suferi de foame. Ne explică medicul endocrinolog Bogdan Pascu.

Dr. Bogdan Pascu medic endocrinologie pediatrică: „Omega 3 ajută la un echibru între apetit și sațietate, între hormonii care reglează apetitul și sațietatea, el crește sensibiliatea la leptină și am posibilitatea să mă satur, să mă opresc mai rapid. Scade efectul grelinei și atunci nu mai sunt atât de înfometat”.

Leptina e hormonul care determină sațietate. Dacă aveți kilograme în plus, culmea, leptina crește. Pare că va apărea sațietatea mai repede. Nu se întâmplă așa pentru că apare așa numita rezistență la leptină.

Dr. Bogdan Pascu medic endocrinologie pediatrică: „Leptina crește, crește și nu-și face efectul. Dacă iau o lingură de Omega 3 o să văd că nu mai sunt așa de înfometat, îmi scade senzația de foame”.

Aceasta deoarece Omega 3 crește sensibilitatea la hormonul leptină. Intestinul mai produce un hormon, care limitează pofta de mâncare. Se numește colecisto-chinina. Omega 3 din alimentație îl face mai eficient. Va apărea senzația de sațietate mai repede.

Omega 3 din pește sau suplimentele cu ulei de pește au efect anti-inflamator. Îi vedem efectul bun și în situația diametral opusă - la copiii și adolescenți sub-ponderali. Crește masa musculară, când copilul e slăbuț.

Dr. Bogdan Pascu medic endocrinologie pediatrică: „Sunt întrebat de ce dați la copii cu greutate joasă - pentru că efectul e diferit. Are un efect anti-inflamator Omega 3 și sunt multe studii, care arată că determină o sinteză mai mare a creșterii musculare, o creștere a sintezei de proteine și mai departe o ușoară creștere a masei musculare. De aia inclusiv pentru sportivi e recomadat”.

Cea mai bună sursă de Omega 3 este peștele gras. Vorbim despre somon, macrou, hering, sardină. Mai găsim Omega 3 în nuci. Dar nu putem să ne luăm toate cantitatea necesară din alimete, de aceea, medicii suplimentează cu Omega 3 din ficat de cod și ulei de peste. Dozele sunt diferite în funcție de obiective.

Ne uităm și la raportul dintre Omega 3, un anti-inflamator, și Omega 6, un pro-inflamator. Un raport perfect pentru biochimia organismului uman găsim în pește. Și cam atât. Și uleiurile vegetale au Omega 3 și Omega 6, dar raportul dintre acestea e dezechilibrat. De exemplu, uleiul e mai bogat în Omega 6, care este un pro-inflamator. Încă un motiv să nu consumăm alimente prăjite.

Omega 3, administrat cu vitamina D, ajută absorbția eficientă a vitaminei. Cei mai mulți oameni au deficit sever de vitamina D.

Dr. Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: „Noi avem nevoie de o constantă, adecvată fiecărei vârste și status fiziologic. Este foarte important să știi cât de mare este acest deficit. În funcție de cât de mare este deficitul, poți să începi cu 5.000 de unități - 2 luni - sau 2.000 de unități - 2 luni. Dacă ai vitamina D normală, poți să mergi cu 1500-2000 de unităti pe zi”.

O doză de Omega 3 e recomandată zilnic, din alimente sau din suplimente.

Stirea anterioara

Mihai Leu, mutat de la Terapie Intensivă. În ce stare se află fostul mare campion al României

Stirea Urmatoare

Droguri descoperite de jandarmi la doi tineri botoșăneni

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.