Ce metode de tratament există atunci când articulația genunchiului este distrusă?
Mulți dintre noi am resimțit măcar o dată în viață durere la nivelul articulației genunchiului. Nu întotdeauna aceasta indică ceva grav, însă atunci când este însoțită de rigiditate și imposibilitatea de a face diferite mișcări și chiar de a merge, durerea de genunchi poate fi simptomul unei afecțiuni articulare, cum este, de exemplu, gonartroza. Această boală degenerativă apare ca urmare a distrugerii cartilajului articular al genunchiului și dacă nu este tratată corespunzător poate avea un impact puternic asupra calității vieții, devenind invalidantă.
În astfel de situații este foarte important ca pacienții să se adreseze medicului în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a celui mai potrivit tratament. Astfel, medicul poate indica într-o primă fază un tratament conservator, care poate să includă repaus, evitarea desfășurării unor activități care să solicite articulația genunchiului, scăderea în greutate (atunci când este necesar), fizioterapie sau kinetoterapie, dar și unele proceduri de infiltrații intraarticulare. Dacă toate aceste măsuri nu dau rezultate, atunci singura opțiune de tratament rămâne o intervenție chirurgicală de protezare articulară prin artroplastie.
Prin artroplastia de genunchi se urmărește înlocuirea suprafeței articulare degenerate cu proteze speciale, astfel încât durerea să fie ameliorată, rigiditatea articulației să fie eliminată, iar pacientul să se poată mișca fără probleme.
În funcție de severitatea bolii, genunchiul poate fi protezat în totalitate sau parțial, când sunt înlocuite doar acele părți ale articulației care sunt afectate. În cazul gonartrozei, medicul ortoped poate recomanda o protezare totală a genunchiului. Există mai multe tipuri de proteze (cimentate și necimentate), cea mai potrivită proteză de genunchi pentru pacient, dar și modul de fixare a acesteia (cu ciment acrilic sau prin press fit), fiind indicate de chirurgul ortoped în funcție de particularitățile cazului.
Artroplastia implică un abord chirurgical anterior, cu efectuarea unei incizii de 12-20 cm prin intermediul căreia chirurgul ortoped va proteza articulația afectată, pacientul având nevoie în medie de aproximativ cinci zile de spitalizare. Ulterior, va parcurge o perioadă de recuperare, mersul reluându-se chiar din a doua zi după operație, cu ajutorul unor cârje sau cadru de mers.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de toată experiența medicilor de ortopedie și traumatologie. Aceștia realizează cu succes chiar și cele mai complexe intervenții chirurgicale, inclusiv artroplastii. De asemenea, au acces la servicii medicale complete de diagnostic, utilizându-se echipamente ultraperformante, de ultimă generație. Pentru recuperarea funcțională a articulațiilor protezate, pacienții pot opta în continuare pentru serviciile oferite de Departamentul de Recuperare Medicală din Spitalul Clinic SANADOR.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.