Ce trebuie să mănânci la cină! Sfaturi venite chiar de la un medic

Ce trebuie să mănânci la cină! Sfaturi venite chiar de la un medic

Ce trebuie să știi despre o cină sănătoasă. Un medic cardiolog spune ce alimente ar trebui să mâncăm cel mai des la cină, dacă vrem să ne păzim inima de diverse afecțiuni.

„Ceea ce punem zilnic în gură are un impact enorm asupra sănătății noastre”, spune Daniel Hermann, medic cardiolog Spitalul Memorial Hermann din Houston. „De fapt, principalul factor de risc pentru deces, în SUA, este alegerea alimentară deficitară… Este foarte important să facem alegeri alimentare bune pentru a fi sănătoși, a ne simți mai bine și a trăi mai mult”, afirmă el.

De altfel, un studiu de cohortă pe mai bine de 85.000 de persoane, publicat în 2022, a constatat că cei care și-au menținut un indice de masă corporală în intervalul normal, nu au fumat niciodată, au avut o dietă sănătoasă și au urmat sfaturile privind alcoolul și activitatea fizică, au trăit mai mult.

„Cu stilul nostru de viață tot mai haotic, este o provocare să ne planificam mesele, așa că anumite alegeri sănătoase vor fi bune pentru inimă”, subliniază el.

Iată ce recomandă medicul cardiolog când vine vorba de cină, potrivit Aol.com.

Cea mai bună variantă pentru o cină sănătoasă
El spune că cea mai bună variantă este o salată proaspătă la care putem adăuga somon la grătar. Este foarte gustoasă și bogată în nutrienți. „Legumele proaspete, verdețurile,toate sunt încărcate cu vitamine, nutrienți și antioxidanți”, explică dr. Hermann. „Somonul este și el bogat în vitamine și conține acizi grași omega-3 despre care se știe că îmbunătățesc profilurile lipidice și reduc inflamația arterială, care contribuie la ateroscleroză”, continuă medicul.

Legumele cu frunze verzi conțin fibre, vitamina C, zinc și vitamina A, reducând riscul bolilor de inimă. Potrivit Cleveland Clinic, legumele cu frunze verzi mai închise, cum ar fi spanacul, broccoli, sunt mai dense în nutrienți decât salata iceberg. Un studiu din 2021 a legat consumul de legume cu frunze verzi cu o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare.

Evitați o capcană comună
Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul a două porții de pește, săptămânal, pentru a reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, iar somonul este cea mai bună alegere.

Dr. Hermann sugerează să evitați o capcană comună:
„Ar trebui să fii foarte atent la sosurile pentru salată. Pot fi foarte bogate în calorii și pot fi o sursă de alimente procesate. Alimentele ultraprocesate sunt o sursă periculoasă de calorii. Aportul de alimente procesate este legat de bolile cardiovasculare și este una dintre principalele cauze actuale ale demenței”.

Un studiu publicat în 2022 a arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu șanse crescute de boli de inimă și deces.

Alte moduri de a mânca sănătos la cină
Când ești ocupat sau stresat, e mai ușor să ajungi la primul lucru din cămară. Dr. Hermann are un sfat pentru a evita alimentele la îndemână care ar putea face mai mult rău.

„Puneți în cămară și în frigider, pe primul raft, DOAR alimente sănătoase”, recomandă el. „Adesea alegem să mâncăm una dintre primele două sau trei opțiuni pe care le vedem. Nu ascundeți lucrurile bune și sănătoase în sertarele opace ale frigiderului”, spune el.

„Asigură-te că înlocuiești carnea roșie procesată cu pește proaspăt și leguminoase și evită alimentele ultraprocesate”, spune dr. Hermann. Mai mult, el avertizează că suplimentele bogate în sodiu, cum ar fi chipsurile de tortilla, pot reduce beneficiile unei salate. La fel și băuturile carbogazoase sau grăsimile în exces.

Alimentele procesate pot duce la creșterea în greutate, cancer și diabet
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că un consum de alimente, foarte nesănătoase, poate duce la creșterea în greutate, riscuri crescute de cancer și chiar diabet. Riscurile de cancer colorectal sunt legate de consumul de alimente procesate, spune CDC.

Alimentele procesate pot duce, de asemenea, la hipertensiune arterială și pot crește riscul de afecțiuni cardiace și circulatorii, cum ar fi bolile de inimă, bolile arteriale periferice și demența. Potrivit unui alt studiu, o creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc a crescut de boli de inimă, cu 6%.

Scădere mai rapidă a „funcției executive”
Mai toate studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume. Studiul recent a constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive” – capacitatea lor de a planifica, executa și acționa, decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate.

Risc de demență
Un alt studiu publicat de Academia Americană de Neurologie în revista Science News a constatat că persoanele care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate au un risc mai mare de a suferi de demență. Alimentele foarte procesate sunt cele care conțin puține ingrediente întregi și au arome, coloranți sau alți aditivi.

Este vorba de pâinea albă, prăjituri, biscuiți, înghețată, bomboane, hot-dog, băuturi dulci, gustări prăjite și alte produse din carne procesate.

Afecțiuni respiratorii, neurologice și renale
Nivelurile ridicate de consum de alimente ultra-procesate au fost asociate cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale, în special Alzheimer, Parkinson și boala pulmonară obstructivă cronică (chiar și atunci când sunt limitate la persoanele care nu au fumat niciodată).

Stirea anterioara

Începe show-ul. Noul sezon „Chefi la cuțite” vine cu surprize și reguli noi

Stirea Urmatoare

Interzis pentru românii care taie porcul de sărbători. Amendă de până la 40.000 de lei

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.