Poți călători gratuit cu trenul prin Europa în această vară dacă ai 18 ani și răspunzi la câteva întrebări

Poți călători gratuit cu trenul prin Europa în această vară dacă ai 18 ani și răspunzi la câteva întrebări

După anchetele din MAI și MApN legate de cadrele care au lucrat ca mercenari pentru Horațiu Potra în Congo, la Camera Deputaților a fost depus un proiect care pedepsește cadrele active care prestează astfel de servicii.

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a iniţiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în activitate şi a poliţiştilor din penitenciare în activităţi de mercenariat sau la activităţi de pază şi protecţie personală, fără aprobarea autorităţilor române, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.

„Tot ce s-a întâmplat în ultimele şase luni în România arată clar faptul că statul român trebuie să îşi întărească întreg sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Şi nu vorbim despre modernizare, despre finanţare sau despre alte aspecte, ci despre eliminarea unor vulnerabilităţi constituite din resursa umană care şuntează, într-un fel sau altul, statutul profesiilor sau regulamentul sub care funcţionează în diverse instituţii. USR a pregătit un proiect care fixează în termeni legali noţiunea de mercenariat, o introduce în legea siguranţei publice care în momentul de faţă este în vigoare şi după aceea introduce interdicţii sub incidenţă penală în zona statutelor fiecărei categorii profesionale, fie că vorbim despre statutul cadrelor militare, despre statutul poliţistului, despre statutul soldatului şi a gradatului profesionist şi în zona poliţistului de penitenciar”, a declarat Bogdan Rodeanu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că au fost cazuri până acum în care militari sau poliţişti, sub pretextul că erau în concediu medical sau în concediu pentru creşterea copilului, plecau în Congo, unde lucrau într-un context armat.

„Am văzut cu toţii ce înseamnă să îţi minţi ministerul de resort sau zona unde lucrezi că de fapt eşti în concediu medical, ai contractul suspendat din perspective medicale sau eşti în concediu de creştere a copilului şi, de fapt, statul român să te găsească în Congo, să te extragă de acolo împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi să descopere că tu, de fapt, dincolo de hârtia pe care ai semnat-o la minister, de fapt lucrai pentru o forţă privată de securitate, lucrai într-un context armat şi făceai cu totul şi cu totul alte lucruri faţă de cât ai declarat, lucrai alături de alte entităţi militare străine, de alţi mercenari din diverse ţări”, a precizat Rodeanu.

„Participarea în orice formă a cadrelor militare în activitate, a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în activitate, a funcţionarilor publici cu statut special din structurile de ordine publică şi siguranţă naţională şi a poliţiştilor din penitenciare în activităţi de mercenariat sau la activităţi de pază şi protecţie personală, ori activităţi desfăşurate pentru societăţi de pază şi protecţie fără aprobarea autorităţilor române se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată în acest proiect.Tinerii care au împlinit 18 ani pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de 30 de zile. Comisia Europeană a lansat o nouă rundă a programului Discover EU și pune la dispoziție 36.000 de permise gratuite.

Anul trecut, 3.000 de tineri din România au avut ocazia să exploreze astfel bătrânul continent. Permisul presupune călătorii gratuite cu trenul și reduceri la muzee și la diferite obiective turistice din Europa, în cuantumul sumei de 500 de euro. Cardul este valabil 30 de zile. Pentru a-l obține, candidații trebuie să treacă printr-un test de cunoștințe despre Uniunea Europeană.

Ștefan a călătorit astfel 11 zile în Europa și a vizitat cinci țări.
Ștefan Fuerea, beneficiar DiscoverEU: „Am stat în Ungaria, în Budapesta, pentru o noapte, din Budapesta am plecat în Austria, iar itinerariul nostru s-a încheiat în Spania, în Madrid”:

Andreea Osman, coordonator Erasmus+: „Acest card vă oferă vouă posibilitatea, la 60.000 de comercianți din Europa, de reduceri de 70-80%.”

Joshua este student în București. Grație programului DiscoverEU, tânărul a făcut, vara trecută, un tur de neuitat prin Europa, împreună cu doi prieteni. Timp de două săptămâni, tinerii au explorat șapte țări, cu un buget personal mai mic de 400 de euro. Au avut și ghinion.

În sesiunea din septembrie anul trecut, 1.500 de tineri de 18 ani au câștigat permise de călătorie în Europa. Izabela și Ionuț se numără printre ei. Sunt elevi în clasa a 11-a la un colegiu din Constanța. Acum își fac traseul.

Ionuț Buta, elev: „Este o oportunitate grozavă pentru a deveni mai independent și sigur pe sine.”

Izabela Turcu, elevă: „Mă aștept să cunosc oameni noi, să stabilesc conexiuni cu alți oameni și cu cultura lor.”

Irina Molnoș, președinte ONG Erasmus: „Te organizezi singur, îți organizezi cazările, drumul și așa mai departe.”

Doritorii pot aplica pe portalul European pentru Tineret până pe 16 aprilie.

Claudia Portase, inspector Inspectoratul Școlar Județean Constanța: „Înscrierea se face individual. Ei pot face această excursie pe parcursul unui an de zile.”

Alexandra Duică, reprezentant program pentru România:
„Avem deja 1.485 de permise anunțate, iar ulterior, în a doua perioadă a anului, adică în toamnă, octombrie-noiembrie, urmează să fie lansată cea de-a doua rundă.”

Cei care nu au un plan de călătorie pot alege din rutele sugerate de programul DiscoverEU.

Stirea anterioara

Voucherele de vacanță pentru bugetari se vor acorda doar dacă contribuie și ei cu 800 de lei. Cum vor demonstra acest lucru

Stirea Urmatoare

Muzeul Județean Botoșani organizează expoziția „Sacrul în artă” dedicată sărbătorilor pascale

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.