Ceai de lavandă, beneficii și contraindicații pentru organism

Ceai de lavandă, beneficii și contraindicații pentru organism

Ceaiul de lavandă are numeroase beneficii pentru organism, dar și contraindicații. Băutura poate ajuta persoanele ce suferă de insomnii și ameliorează durerile menstruale. De asemenea, oferă o stare de relaxare și reduce anxietatea.

Acesta nu este recomandat persoanelor alergice, iar dacă este consumat în cantități mari poate avea efecte adverse precum greață, vărsături sau iritații cutanate.

Mirosul lavandei este inconfundabil, având un rol calmant. De obicei, planta este asociată cu produsele cosmetice, dar se pot prepara și ceaiuri ce au numeroase beneficii pentru organism. Băutura poate ajuta la reducerea stărilor de anxietate și depresie. Un studiu din 2015, a demonstrat faptul că proaspetele mămici ce au consumat ceai de lavandă zilnic au fost mai puțin obosite și deprimate. Totuși, acesta nu poate înlocui tratamente de specialitate recomandate de medicii specialiști. Printre beneficiile sale se numără și faptul că poate contribui la combaterea insomniilor. Băutura are proprietăți anxiolitice și poate ajuta persoanele ce au tulburări de somn, oferindu-le un somn profund și odihnitor. De asemenea, poate ameliora durerile de cap, durerile menstruale și afecțiunile gastrointestinale.

În ceea ce privește contraindicațiile, ceaiul de lavandă nu este recomandat femeilor însărcinate, celor ce alăptează sau persoanelor alergice. În urmă consumului, efectele secundare pot fi vărsăturile, greața și iritațiile cutanate. De asemenea, nu trebuie să beți lichidul dacă urmați un tratament pentru reducerea colesterolului deoarece poate interacționa cu acesta.

Modalități de utilizare a lavandei
Pe lângă produsele cosmetice și ceai, lavanda se poate utiliza și în scop terapeutic. Aceasta poate fi regăsită ca tinctură, spirt, oțet aromatic, vin, ulei și infuzie. Tinctura se poate pregăti în casă prin amestecarea unei părți de flori uscate și nouă părți de alcool de secară. Ulterior, se agită și se lasă să se limpezească timp de 2 săptămâni. Preparatul poate fi folosit atât intern, cât și extern având efect cicatrizant, analgezic și antimicrobian. Uleiul de levănțică se prepară din 20 grame de flori uscate și 100 mililitri de ulei de măsline extravirgin. Ulterior, se lasă în baie de aburi și la odihnit pentru 2 zile, apoi se filtrează.

Amestecul obținut este benefic pentru reumatism, artrită și are efect calmant. Acesta contribuie și la reducerea stresului, la relaxarea mușchilor, are efect cicatrizant și antiinflamator. Totodată, levănțică poate fi regăsită și arta culinară, în zona mediteraneană. Condimentul se poate folosi în salate, antreuri, în preparate cu carne, cofetării sau ca și decor. În cosmetică, planta este benefică pentru pielea accneică sau la tratarea eczemelor. Mai mult de atât, poate ajuta la albirea pielii, reducând depigmentările și roșeața.

Pe lângă multiplele beneficii ale ceaiului de lavandă, acesta are și contraindicații. Băutura nu trebuie consumată în mod special de femeile însărcinate sau cele ce alăptează. Planta este extrem de calmantă și relaxantă pentru persoanele ce suferă de depresie și anxietate. Mai mult de atât, poate fi folosită sub mai multe forme precum, ulei, tinctură, spirt și chiar și în mâncare. Pentru organism, la fel de benefic este și ceaiul de anghinare . Totodată, băutura vă poate ajuta și în lupta cu kilogramele în plus.

Stirea anterioara

Polițiștii au reținut 37 de permise de conducere în ultimele 24 de ore, în cadrul acțiunilor desfășurate

Stirea Urmatoare

Trei case din Pascari, Strahova și Darabani în pericol după ce funinginea depusă pe pereții coșurilor de fum s-a aprins

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.