Cele mai întâlnite forme de laringită
Laringitele acute banale sunt afectiuni care apar în urma amigdalofaringitelor acute sau cronice. În numarul de astazi vom prezenta cateva dintre formele cele mai întalnite ale bolii si manifestarile specifice acestora.
Laringita catarala reprezinta cea mai banala infectie laringiana acuta, putand fi întalnita la orice varsta. Cauza determinanta o reprezinta flora saprofita a cailor aeriene superioare, formata din stafilococ si pneumococ. Pe langa conditiile obisnuite, care favorizeaza exacerbarea virulentei florei banale (raceala, diferente bruste de temperatura si presiune atmosferica), se mai adauga si alti factori: obstructia nazala, care obliga copilul sa respire pe gura, poluarea aerului cu praf, fum, gaze, consumul de bauturi foarte reci, suprasolicitarea corzilor vocale în caz de plans si tipete prelungite. În aceste conditii, secretiile coborate din nas si faringe irita mucoasa faringiana si laringiana, la nivelul carora se produc leziuni diverse, dupa modul de reactie la infectie al fiecarei varste.
Tabloul clinic al laringitei acute banale variaza în raport cu varsta si cu leziunile anatomo-patologice, fiind, în general, mai accentuate la sugar si copilul mic. Debutul bolii este brusc, copilul se scoala dimineata ragusit sau, în cazul sugarului, acesta se trezeste noaptea sufocat. În unele situatii copilul poate prezenta 2-3 zile o stare subfebrila si obstructie nazala pana la aparitia brusca a debutului bolii. Pe langa aceste simptome copilul mai prezinta tuse seaca iritativa, senzatia de uscaciune si de corp strain în fundul gatului. Evolutia bolii este benigna, toata simptomatologia atenuandu-se în 4-5 zile, avand un prognostic favorabil, chiar daca uneori procesul cataral se poate extinde si la arborele traheobronsic. Astfel, poate aparea o traheobronsita, cu febra si schimbarea caracterului tusei.
Tratamentul în cazul laringitei acute banale este simptomatic: se combate starea febrila si tusea, camera copilului trebuie sa fie calda, dar nu supraîncalzita, aerisita, cu atmosfera usor umidificata; sunt indicate ceaiurile calde si bai fierbinti la picioare. Se vor evita iritatiile faringo-laringiene, fumatul în camera copilului fiind interzis. Alimentatia copilului va fi corecta, corespunzatoare varstei, se vor administra vitamine si se vor face plimbari în aer liber, în vederea cresterii rezistentei la infectii.
Laringita edematoasa subglotica. Acest tip de laringita apare, de obicei, la sugar si copilul mic. Cauza determinanta este considerata a fi, alaturi de flora saprofita a cailor respiratorii superioare, diferitele tipuri de virusuri (gripale, paragripale, adenovirusuri). Cauzele favorizante sunt sezonul rece, rinofaringitele, carentele vitaminice. Boala debuteaza brusc, de obicei în cursul noptii, cu dispnee inspiratorie; copilul este agitat si prezinta cianoza. Uneori, copilul prezinta, cu cateva zile înainte, simptomatologie de rinofaringita acuta si apoi se instaleaza simptomele clinice amintite mai sus. Copilul prezinta tuse latratoare, vocea ramanand de cele mai multe ori cu timbrul normal. Febra este prezenta, putand fi moderata sau ridicata în functie de agentul patogen. Din cauza dispneei inspiratorii, copilul este foarte agitat, prezentand o stare generala proasta, deshidratare si epistaxis repetat.
Evolutia laringitei acute edematoase este variabila, în raport de cat de rapid este pus diagnosticul si instituit tratamentul, dar si cu virulenta agentului patogen si puterea de rezistenta a organismului copilului. Aceasta forma de laringita poate evolua 5-7 zile, daca este precoce diagnosticata si corect tratata, sau se poate prelungi saptamani de zile, atunci cand virulenta agentului patogen este mare, cand este insuficient tratata si cand organismul este lipsit de aparare.
Laringotraheobronsita sufocanta. Aceasta forma a bolii apare la copilul mic, avand cauza virala. Poate fi afectat tot conductul aerian sau poate fi ocolit, localizandu-se doar la nivelul arborelui traheobronsic. Debutul afectiunii este brusc, cu stare toxica si asfixie progresiva. Copilul prezinta respiratie frecventa, batai ale aripilor nasului. Daca diagnosticul a fost pus la timp, iar tratamentul corect supravegheat, vindecarea bolii se face în 5-7 zile. La copiii mici, mai putin rezistenti, vindecarea se produce cu întarziere, din cauza complicatiilor bronho-pulmonare. Prezentarea de urgenta la medic este obligatorie. Metode de prevenire a bolii: evitarea supraaglomeratiilor în timpul epidemiilor de viroze respiratorii, depistarea si tratarea precoce si corecta a afectiunilor nazofaringiene, pentru a evita extinderea la nivelul laringelui, al traheei si arborelui bronsic.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.