Iată cum îți poți măsura tensiunea fără tensiometru

Iată cum îți poți măsura tensiunea fără tensiometru

Tensiunea arteriala anormala este o afectiune ce poate cauza multe probleme de sanatate. Tensiunea arteriala ridicata poate influenta starea de sanatate a organelor si a tesuturilor, pe cand o tensiune scazuta poate priva tesuturile de oxigen. De aceea este important sa îti monitorizezi bataile inimii cat mai des, deoarece preventia te poate ajuta sa eviti afectiuni grave.

Atunci cand inima bate, sangele este pompat prin sistemul vascular. Pentru ca sangele sa curga de la inima spre tesuturi, presiunea arteriala trebuie sa fie la cote normale. Pentru a masura aceasta valoare, doctorii si pacientii folosesc un dispozitiv special numit tensiometru. Totusi, tensiunea arteriala se mai poate masura si fara acesta, printr-o tehnica de aproximare a batailor inimii.

Iata cum poti sa îti masori tensiunea arteriala fara tensiometru:

Pasul 1
Primul lucru pe care trebuie sa îl faci este sa gasesti un loc în care pulsul se simte cel mai bine. Pentru acest lucru, trebuie sa localizezi una dintre arterele carotide ce se afla în zona gatului, în vecinatatea corzileor vocale sau a laringelor, asa cum indica si doctorul Gary Thibodeau, în cartea sa "Anatomy and Physiology". Fara a apasa prea tare pentru a opri circulatia sangelui, încearca sa simti pulsatia. Rata pulsului nu este importanta. Potrivit unui articol semnat de P.E. Collicott, "Advanced Trauma Life Support for Physicians", o artera carotida palpabila arata faptul ca individul are o presiune de 60-70 mmHg.

Pasul 2
Detecteaza pulsul la una dintre arterele femurale. Aceste artere sunt principalele vase de sange care transporta sangele catre tesuturile din picioare si coboara pe abdomen, prin fiecare coapsa. Pulsul femural este usor de simtit la picior, sub abdomen, la cativa centimetri distanta de linia slipului. Din moment ce artera femurala se afla la o distanta mai mare de inima decat artera carotida, presiunea sangelui va fi mai scazuta decat la aceasta din urma. Asa cum noteaza si doctorul Collicott, o artera femurala palpabila indica o presiune a sangelui care se afla undeva între 70 si 80 mmHg.

Pasul 3
Cel de al treilea pas presupune detectarea pulsului de la una dintre arterele radiale. Acestea se gasesc pe fiecare brat, langa cele doua oase ale antebratului. Este mai usor sa gasesti pulsul radial daca plasezi degetele în interiorul antebratului, înainte ca bratul sa întalneasca încheietura mainii, mai aproape de degetul mare. Potrivit medicului Collicott, acest puls palpabil indica faptul ca pacientul are o presiune mai mare de 80mmHg. Deoarece artera radiala este mai mica decat cea femurala si traverseaza o parte mai mare din corp, presiunea sangelui trebuie sa fie mai mare de 80mmHg pentru ca sangele sa ajunga în brate.

Simptomele tensiunii arteriale crescute
Una dintre cele mai periculoase aspecte ale hipertensiunii este faptul ca nu poti stii ca o ai. Conform webmd.com, aproape 1/3 din oameni nu stiu ca au o teniune ridicata. Singura modalitate prin care poti afla ca ai hipertensiune este prin consultatii periodice. Acest lucru este cu atat mai important daca ai antecedente în familie.

Daca tensiunea ta este prea mare, atunci pot exista urmatoarele simptome, conform webmed.com:
dureri de cap severe;
oboseala si stare de confuzie;
probleme de vedere;
durere în piept;
dificultati de respiratie;
batai neregulate ale inimii;
sange în urina;
presiune în piept, gat si urechi.

Ce sa faci daca ai tensiunea ridicata
Daca ai unul dintre aceste simptome, este bine sa te duci la control imediat, deoarece cu trecerea timpului este posibil sa dezvolti crize de hipertensiune ce duc în cele din urma la atac de cord. Doctorul îti poate prescrie un tratament, dar te va sfatui sa îti schimbi si stilul de viata. În filmuletul de mai jos vei putea vedea care este reteta care scade presiunea sangelui imediat.

Hipertensiunea netratata duce la diverse boli, inclusiv boli de inima, de rinichi si probleme de vedere. De aceea, este bine sa îti verifici tensiunea în fiecare zi cu aceasta tehnica simpla, fara tensiometru. sursa: adrianbilanici.ro

Stirea anterioara

SURPRIZĂ! Şefii de la Kanal D i-au spus Gabrielei Cristea că… nu o mai vor lângă ei! Au concediat-o din cauza soţului

Stirea Urmatoare

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.