Start înscrieri la Festivalul Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor Dorohoian”
Obiceiuri simple care te vor proteja de răceli toată iarna
Iarna este un anotimp de vis, te bucuri de sărbători și are peisaje feerice. Dar din păcate atunci când temperaturile scad, crește și riscul de răceală sau gripă. Nas înfundat, strănut, dureri în găt sau o stare generală de sănătate precară ne afectează activitatea zilnică și ne poate strica buna dispoziție. Dar vestea bună este că putem să luăm din timp anumite măsuri care ne întăresc sistemul imunitar și ne protejeaza de neplacerile create de vremea rece. În acest articol îți vom prezenta 5 obiceiuri simple, dar foarte eficiente, care te vor ajută să te protejezi de gripă și răceală, să te bucuri de iarnă și să fii mereu activ și sănătos.Cumpărați vitamine și suplimente
O imunitate puternică se obține cu ajutorul unei alimentații echilibrate, bogată în vitamine și minerale
Alimentele au un rol esențial pentru menținerea sănătății și funcționarea optimă a sistemului imunitar. O dietă echilibrată care este bogată în vitamine, antioxidanți și minerale, ne ajută să ne protejăm organismul împotriva infecțiilor. În sezonul de iarnă este bine să consumăm în cantități căt mai importante următoarele:
Vitamina C: Aceasta este un antioxidant puternic, care în principal stimulează producția de celule albe din sănge, acestea fiind responsabile de combaterea infecțiilor. Vitamina C o găsim în citrice (lămâi, portocale, clementine, mandarine, grapefruit), dar și în căpșuni, kiwi, ardei gras verde și roșu, broccoli sau varză de Bruxelles.
Vitamina D: Joacă un rol important pentru funcționarea sistemului imunitar și pentru absorția calciului în organism. Dar în timpul iernii, atunci când expunerea la soare este limitată, se recomandă utilizarea unor suplimente alimentare care conțin vitamina D si consumul unor alimente care conțin o concentrație ridicată din această vitamină. Dintre alimentele bogate în vitamina D amintim peștele gras (macrou, ton, somon), ciupercile, gălbenușul de ou.
Zincul: Este important pentru dezvoltarea și funcționarea celulelor imunitare. Se găsește în principal in carnea roșie, nuc, semințe, leguminoase sau fructe de mare.
Antioxidanții: Aceștia protejează celulele împotriva stresului oxidativ și susțin imunitatea organismului. Legumele și fructele colorate (sfeclă roșie, morcovi, spanac sau fructele de pădure) reprezintă surse excelente și bogate în antioxidanți.
Probioticele: Contribuie la păstrarea echilibrului florei intestinale, cele care joacă un rol important pentru imunitate. Acestea se găsesc din abundență în iaurt, chefir, murături și alimente care sunt fermentate.
În perioada de iarnă pe lăngă consumul alimentelor recomandate, este important să ne hidratăm corespunzător consumănd minim 2 litri de apă zilnic. Mai este recomandat să reducem la maxim consumul de zahăr, grăsimi saturate sau alimente procesate. Toate acestea ne pot slăbi sistemul imunitar.
Pentru o imunitate de fier se recomandă un somn odihnitor
Somnul prezintă un rol important pentru mențirea sănătății fizice și mentale. În perioada de somn organismul se regenerează și se reface, perioadă în care sistemul imunitar funcționează la capacitate maximă. Un somn odihnitor, care să fie cuprins între 7-8 ore pe noapte, este benefic pentru a ne păstra imunitatea în paramtri normali și pentru a ne ferii de infecții.C
Imunitatea poate fi stimulată natural prin activitate fizică regulată
Exercițiile fizice care sunt făcute cu regularitate prezintă multiple beneficii pentru sănătate, printre acestea fiind și întărirea sistemului imunitar. Activitatea fizică regulată ajută la stimularea circulației săngelui, ceea ce ajută la o mai bună mobilitatea a celulelor imunitare în organism, astfel este îmbunătățită capacitatea acestora de a lupta cu împotriva infecțiilor.
Nu sunt necesare antrenamente intense pentru a va întării imunitatea, anumite activități moderate, precum sunt mersul pe jos, inotul, ciclismul sau yoga, dacă sunt practicate de 3-4 ori pe săptămână, timp de 30-60 minute pe zi, pot avea efecte magice pentru imunitatea și sănătatea generala a organismului.
Cel mai important este să optăm pentru o activitate fizică care ne face plăcere și pe care să o putem face în mod regulat. La fel de important este să ne adaptăm activitatea fizică pe care o practicăm la condițiile de iarnă și să ne îmbrăcăm potrivit pentru condițiile meteorologice astfel încăt să nu ne răcim.
Igiena riguroasă reprezintă o barieră importantă împotriva infecțiilor
Igiena personală are un rol extrem de important atunci cănd vorbim de prevenirea răspândirii infecțiilor. Spălarea pe măini cu regularitate, cu apă și săpun, timp de 30-40 secunde, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode prin care ne putem proteja de răceli și de gripă.
Este important să ne spălăm pe măini după ce:
Strănutăm sau tușim;
Am fost la toaletă;
Înainte de a mănca sau a găti;
După ce am fost într-un mnijloc de transport în comun;
După ce am fost intr-un loc public intens circulat;
După ce am intrat în contact cu persoane bolnave;
Pe lăngă faptul că ne spălăm pe măini, este important să ne acoperim nasul și gura atunci când tușim sau strănutăm și să aruncăm imediat șervețelul folosit. Dă mergem imtr-un mediu aglomerat este recomandabil să prtăm și o mască facială care ne poate oferii protecție suplimentară. De asemenea, se recomandă să nu ne atingem fața, nasul, ochii și gură înainte să ne spălăm pe măini, pentru ca acestea reprezintă porți prin care pot pătrunde în organism gripa și răceala.
Gestionarea stresului te ajută să ai o imunitate puternică
Stresul cronic are efecte negative pentru imunitate, iar imunitate slăbită ne face vulnerabili în fața bolii. Atunci căn ne aflăm într-o situație stresantă, organismul eliberează cortizol, acest hormon în catități mari, poate duce la inhibarea sistemului imunitar.
Pentru gestionarea stresului și pentru menținerea unei imunități puternice, putem să apelăm la la diverse tehnici de relaxare, precum:
Meditația și mindfulness: Prin practicarea în mod regulat a meditației sau a tehnicilor de mindfulness ne putem relaxa și putem astfel să reducem nivelul de stres.
Yoga și exercițiile de respirație: Utilizarea acestor practici sunt benefice pentru relaxarea corpului, a minții și ne ajută să ne imbunătățim starea generală de bine.
Activități recreative: Petrecănd timpul practicănd activități care ne fac plăcere, precum sunt cititul, ascultatul muzicii, plimbările în natură sau timpul liber practicat cu prietenii, ne este de ajutor pentru relaxare și automat și pentru reducerea nivelului de stres.
Somn suficient și odihnitor: O perioadă de somn suficientă și odihnitoare este esențială pentru o bună gestionare a stresului și pentru întărirea imunității.
O alimentație echilibrată, împreună cu un somn odihnitor, activitate fizică practicată în mod regulat, igienă riguroasă și gestionarea stresului reprezintă bazele unei imunități de fier, care te vor proteja pe tot parcursul iernii de gripă și răceală. Nu uita faptul că întotdeauna prevenția este mult mai bună decât tratamentul, așa că investește în prevenție și bucură-te de frumusețea iernii fără să te temi că te vei îmbolnăvi!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.