Opt alimente pline de antioxidanti, la care nu te-ai fi asteptat

Opt alimente pline de antioxidanti, la care nu te-ai fi asteptat

Atunci cand cercetatorii au descoperit pentru prima data efectele benefice incredibile ale antioxidantilor, a pornit si vanatoarea tuturor alimentelor bogate in acesti elementi. In acest fel, oamenii se pun la adapost de cancer, boli de inima si numeroase alte afectiuni.

Cercetatorii de la Universitatea Scranton, in frunte cu Joe Vilson, un chimist specializat in masurarea antioxidantilor din alimente, explica pentru Prevention ca cea mai buna solutie este sa ai o dieta cat mai diversificata, dar din care sa nu lipseasca urmatoarele alimente extrem de importante:

Paste integrale

"Pastele integrale au de 3 ori mai multi antioxidanti fata de cele rafinate, imbogatite cu diverse arome si din care au fost eliminate majoritatea elementelor nutritive", spun cercetatorii de la Scranton. Multe studii epidemiologice arata ca prin consumul acestor paste reduci riscul aparitiei bolilor de inima.

"Inainte credeam ca acest lucru se intampla datorita scaderii nivelului de colesterol, dar se pare ca polifenolii au efecte benefice asupra presiunii sanguine". Concentratia de antioxidanti din aceste alimente este similara cu cea gasita in fructe si legume.

Popcorn

Floricelele au de 4 ori mai multi polifenoli decat majoritatea fructelor si legumelor. Popcorn-ul facut acasa, din porumb natural, este cat se poate de sanatos si nu are chimicale adaugate.

Ouale

Ouale nu sunt in general o sursa puternica de antioxidanti, caci au cantitati prea mici de luteina (care protejeaza ochiul de degenerescenta maculara), in comparatie cu alte surse bogate precum spanacul. Totusi, oamenii de stiinta de la Centrul de Nutritie Umana de la Universitatea Tufts au descoperit ca luteina din galbenusul de ou este absorbita mult mai bine fata de cea din spanac, probabil datorita faptului ca tocmai galbenusul ajuta mai mult la absorbtie. Drept urmare, desi oul are 5% din luteina pe care o contine o ceasca de spanac, este absorbita de 3 ori mai bine.

Fasolea la conserva

Un studiu din 2004 condus de USDA a descoperit faptul ca anumite varietati de fasole uscata contin nivele inalte de antioxidanti. Mai multa lume consuma, insa, fasolea la conserva, caci este mai usor de procurat si nu mai necesita gatire. Fasolea mica, rosie, are cei mai multi antioxidanti, urmata indeaproape de cea mai mare si de un rosu inchis si de fasolea neagra. Aceasta din urma are cel mai mare numar de fitochimicale, un compus din plante care apara impotriva radicalilor liberi si a distrugerii celulare.

Iaurtul

O cana de iaurt degresat iti ofera cel putin 25% din necesarul zilnic de riboflavina, la fel ca o ceasca de spanac. Desi nu este un antioxidant in sine, riboflavina (o vitamina B) promoveaza activitatea acestor nutrienti, astfel incat ii face mai eficienti. Substanta este solubila in apa, asa ca ramane in corp doar pret de cateva ore si trebuie inlocuita zilnic pentru a te mentine intr-o stare perfecta de sanatate.

Uleiul de rapita

Uleiul de rapita este extrem de sanatos pentru inima, fiind mai ieftin si cu un gust mai slab decat cel de masline. Este bogat in antioxidantul alfa-tocoferol, unul dintre cele 8 elemente ale vitaminei E, care apara organismul de colesterolul rau. Astfel radicalii liberi nu mai au efect asupra organismului si celulele nu se mai distrug, iar inima nu se mai imbolnaveste.

Aproape o treime dintre femei au concentratii prea mici de alfa-tocoferol, spun cercetatorii dupa observarea datelor din cadrul mai multor studii. Foloseste ulei de canola in orice fel de mancare gatita.

Laptele organic

Treci de la laptele normal, din magazine, la laptele organic si vei primi la pachet o multime de antioxidanti, inclusiv vitamina E, beta-caroten si luteina. Laptele organic este mai bogat cu 40-50 de procente in acest element, fata de laptele de vaca obisnuit. Acest lucru se intampla datorita faptului ca vacile din ferme bio mananca mai multa iarba, care este foarte sanatoasa. Daca nu iti place laptele, alege branza sau untul (dar nu prea mult).

Indulcitorii naturali

In medie, oamenii consuma in jur de 130 de grame de zahar rafinat pe zi. Daca tai tot ceea ce reprezinta exces si adaugi indulcitori naturali, precum mierea, melasa, zaharul brun sau siropul de artar, poti imbogati antioxidantii din dieta zilnica in aceeasi proportie ca si cand ai servi o portie in plus de nuci sau fructe de padure.

Cercetatorii de la Virginia Tech au examinat continutul de antioxidanti din mai multi indulcitori naturali si au descoperit ca melasa (mai ales cea mai inchisa la culoare) are cele mai mari nivele benefice.

La fel se intampla si cu mierea, cu cat are o culoare mai inchisa, cu atat este mai bogata in polifenoli.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.