Pericolul din casele noastre: mucegaiul este mai nociv decât se credea anterior

Pericolul din casele noastre: mucegaiul este mai nociv decât se credea anterior

O echipa de cercetatori francezi a gasit noi dovezi conform carora particulele generate de mai multe specii de mucegai pot contine anumite chimicale numite micotoxine, iar acestea pot fi eliberate in aer, prezentand riscuri severe pentru sanatatea oamenilor.

In mod normal, micotoxinele sunt asociate cu contaminarea mancarii, spre exemplu cu mucegairea produselor alimentare precum fructele sau painea. Nimeni nu stie cu exactitate de ce mucegaiul le produce, dar pot fi letale daca sunt consumate intr-o concentratie suficient de mare, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. In ciuda faptului ca efectele asupra organismului atunci cand aceste toxine sunt ingerate au fost studiate exhaustiv, putine lucruri se stiu despre inhalarea micotoxinelor.

Jean-Denis Bailly, de la Scoala Nationala Veterinara din Toulouse, precizeaza ca „nu exista aproape nicio informatie cu privire la toxicitatea acestora in cazul inhalarii”. Singurele studii de acest gen care exista sunt bazate pe tipurile de fungi gasite in agricultura, dar acestea nu spun nimic despre spatiile inchise si locuite precum apartamentele. Noul studiu a analizat ciuperci precum Penicillium brevicompactum, Aspergillus versicolo si Stachybotrys chartarum. Acestea se gasesc in colturile bailor sau in camerele slab ventilate, unde sporii si parti din acest mucegai se pot deplasa prin aer.

Studiul a implicat controlarea aerului din jurul unei hartii care a fost contaminata cu diferite tipuri de mucegai, apoi cercetatorii au analizat aerul care venea din aceasta. Bailly precizeaza ca „multe dintre micotoxinele aeropurtate provin din spori, dar am observat ca o anumita cantitate de toxine a fost gasita pe particule foarte mici, precum praful, care poate fi usor inhalat”. Faptul ca pe particule mai mici ca sporii exista micotoxina care poate fi inhalata, iar aceste particule pot fi eliberate in aer la curentii slabi care pot fi gasiti in interiorul apartamentelor, reprezinta factori care trebuie luati in considerare atunci cand se evalueaza limitele toxicitatii.

Stirea anterioara

Monica Anghel, băgată de urgență în sala de operații! Artista a suferit o intervenție chirurgicală cu grad mare de risc!

Stirea Urmatoare

Doi adolecenți prinși de jandarmi după ce au furat trei geci dintr-un club din Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.