Ce întrebări să pui când închiriezi o casă

Ce întrebări să pui când închiriezi o casă

Atunci cand se muta intr-o noua locuinta, viitorul chirias trebuie sa se asigure ca a cerut toate lamuririle necesare: de la cine suporta cheltuielile de reparatii, la cum poate fi modificata chiria sau ce se intampla daca proprietarul decide sa vanda apartamentul.

Ce include contractul de inchiriere?

“Contractul de inchiriere include: cuantumul chiriei, perioada de inchiriere, cuantumul avansului, data la care se face plata, modalitatile de plata, un interval la care proprietarul poate veni pentru a verifica starea in care se afla locuinta si modalitatile de iesire din contract”, afirma consultantul.

Un alt detaliu care trebuie stabilit de la inceput si chiar inclus in contractul de inchiriere este numarul de persoane ce vor inchiria in realitate apartamentul, spune Iulian Niculae, proprietar al agentiei imobiliare Victoria Consult. Intrucat uneori locatarii omit numarul corect de persoane, el recomanda ca in contract sa se treaca numarul maxim acceptat de catre proprietar.

Cum se reziliaza contractul?

Catalin Scripcaru, presedintele retelei de agentii imobiliare Century 21 Romania, sfatuieste chiriasii sa analizeze atent clauzele de posibila reziliere din partea proprietarului. De asemenea, spune el, chiriasul trebuie sa fie precaut cu privire la incetarea contractului, la cum se prelungeste acesta dar, mai ales, la termenul de notificare din partea proprietarului, precum si la modul in care se face aceasta notificare.

Mai mult, completeaza Iulian Niculae, chiriasul trebuie sa stabileasca de la inceput cu proprietarul ce se intampla daca acesta decide sa vanda apartamentul pe durata inchirierii, respectiv cu cat timp inainte trebuie sa fie anuntat chiriasul si cum se va face acest anunt.

Cine plateste lucrarile de reparatii?

“Sunt proprietari care, spre exemplu, nu suporta eventualele cheltuieli date de reparatii in locuinta, sustinand ca locuinta trebuie predata de catre chirias in aceeasi stare in care a primit-o si deci, eventualele defectiuni, trebuie remediate de catre chiriasi”, arata Pricop.

De obicei, completeaza Iulian Niculae de la Victoria Consult, reparatiile si costurile datorate uzului cotidian sunt suportate de catre chirias, iar cele care implica lucrari ascunse - precum tevi de schimbat, instalatii sanitare uzate moral si tehnic, frigider, masina de spalat sau televizor ajunse la sfarsit de ciclu de viata etc. -  sunt in sarcina proprietarului.

Cum poate fi modificata chiria?

Daca modul in care se plateste chiria si cazurile in care valoare acesteia poate fi modificata nu sunt detaliate in contractul de inchirere, chiriasul trebuie sa stabileasca inca de la inceput aceste lucruri cu proprietarul.

Catalin Scripcaru, presedintele Century 21, ii sfatuieste pe viitorii chiriasi sa fie atenti la forma de plata a chiriei, respectiv daca este prin virament bancar sau numerar, in ultimul caz fiind necesara o atentie sporita la mecanismul de dovada platii si nu o simpla chitanta scrisa de mana.

De asemenea, el indeamna chiriasii sa verifice daca exista si care sunt clauzele de modificare a chiriei. In cazul in care acest aspect nu este clarificat, pot exista cereri de ridicare sau scadere a chiriei in functie de tendintele pietei.

Cum se recupereaza garantia?

Chiriasii ar trebui sa acorde o atentie mult mai mare garantiei acordate proprietarului si sa stabileasca de la inceput ce facturi se vor plati din garantie si care sunt modalitatile de recuperare a acesteia, spune Alexandru Pricop, de la Coldwell Banker.De cele mai multe ori, proprietarii cer garantie contravaloarea unei luni de chirie.

Cat sunt costurile cu intretinerea?

Costurile cu intretinerea unei locuinte variaza in functie de bloc, de suprafata si de zona in care se afla proprietatea, uneori si in functie de “iscusinta” administratorului de bloc.

“Chiriasii se intereseaza in primul rand de existenta apometrelor si a repartitoarelor. Apometrele sunt prezente in aproape toate locuintele din Bucuresti, in timp ce repartitoarele exista de la caz la caz. Daca exista apometre si repartitoare in locuinta, un chirias poate aproxima valoarea intretinerii, bazandu-se pe experientele anterioare”, explica Alexandru Pricop.

Unde iti poti parca masina?

Locurile de parcare sunt o problema in mai toate orasele, atat in cartierele rezidentiale, cat si in zonele cu dezvoltari masive de birouri, in acestea din urma companiile platind in medie 144 de dolari pe an pentru un loc de parcare, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

In cazul locuintelor, cele mai multe proprietati nu dispun de locuri de parcare suficiente, motiv pentru care existenta sau inexistenta unui loc de parcare trebuie sa fie, in cazul in care locatarul dispune de o masina, clarificat de la prima intalnire dintre chirias si proprietar.

Cum sunt vecinii?

Chiriasii ar trebui sa se intereseze in legatura cu vecinii pe care urmeaza sa ii aiba sau cel putin in legatura cu comunitatea in care va trai. “Spre exemplu, daca proprietatea este la etajul trei dintr-un bloc, este mai bine sa urce pe scari decat sa ia liftul; astfel, se poate forma o prima impresie din modul in care scara blocului este intretinuta si chiar din usile pe care le au ceilalti locatari”, spune Alexandru Pricop.

Daca viitorul chirias vrea o locuinta intr-un bloc de garsoniere, este mai probabil sa aiba parte de surprize neplacute din partea vecinilor, deoarece acest tip de blocuri sunt locuite, in cele mai multe cazuri de catre chiriasi.

“Comunitatile sunt foarte mari, iar gradul de rotatie al locatarilor este, de asemenea, ridicat. Un bloc care are si proprietati cu doua sau mai multe camere este locuit si de catre familii, ceea ce presupune o comunitate mai linistita”, detaliaza consultantul Coldwell Banker.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.