Povestea copilului din Botoșani care învață la lumânare și vrea să devină medic
Copii din România învață la lumânare în 2020. Situații șocante au ieșit la iveală în plină pandemie de coronavirus.
Într-un sat din Botoșani, un elev de clasa a opta se pregătește pentru liceu. Nu are laptop sau tabletă. Are doar cărțile primite de la școală. Un telefon vechi e singura lui legătură cu profesorii și colegii de clasă.
Sebi: „Am încercat să îmi pun Zoom cum fac copiii la școală, e o aplicație dar e incompatibilă cu telefonul meu și nu am cum. Nu știu nici cum voi face. Caut o soluție”
„Vreau să urmez Medicina, la Grigore Antipa să dau. La Liceul Sanitar din Botoșani”, a explicat Sebi, elevul în vârstă de 15 ani.
Cu ce câștigă lucrând cu ziua prin sat, tatăl nu-i poate cumpăra lui Sebi un laptop pentru ca băiatul să țină pasul cu școala online.
În România, 64% dintre elevi nu au tabletă, calculator sau telefon și au acces limitat la Internet. Sunt sate unde și profesorii ar avea nevoie de ajutor.
În comuna lui Mihai Eminescu, județul Botoșani, Elena scrie la lumina ultimelor două lumânări înfipte într-un vas cu nisip.
Locuiește într-o casă fără curent electric și cu pământ în loc de podea. Biroul ei este o masă din lemn care se sprijină de două paturi sărăcăcioase.
Civilizația este departe de acest sat din Botoșani.
Elena este doar unul din miile de copii ai României rurale care au aflat că școala se mută pe internet.
Doar că internetul pentru ei e ceva la care încă visează.
Elena: „E foarte greu în perioada asta, mai ales că profesorii ne dau teme pe internet iar eu cum nu am nimic. Îmi este foarte greu. Nu am nici curent electric, nici telefon performant cum au alții sau altele”
Întrebată cum crede că va recupera materia, Elena a răspuns: „Nu știu, chiar nu știu”.
Autoritățile vorbesc despre obligativitatea participării copiilor la învățământul online, o realitate pentru care nici profesorii nici elevii nu au fost pregătiți.
Sunt 600 de copii înscriși la școala din comuna Mihai Eminescu. De când s-au închis cursurile doar cu unii dintre ei profesorii au ținut legătura pe Facebook și le-au dat teme.
Cei doi copii au primit tablete, calculatoare și televizoare, a anunțat Mihai Gâdea.
„Am strâns și niște bănuți pentru aceste două familii (...). O firmă de electricitate s-a sesizat și le va furniza energie electrică”, a spus Mihai Gâdea, marți seară, la Antena 3.
Sursa: antena3.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.