„Un cămin sigur pentru copilul tău!” – campanie de informare pompierilor botoșăneni în rândul părinților - FOTO

„Un cămin sigur pentru copilul tău!” – campanie de informare pompierilor botoșăneni în rândul părinților - FOTO

Nu există „mie nu mi se poate întâmpla!” Copiii mici trebuie supravegheați în permanență. O clipă de neatenție poate determina sfârșitul tragic al unui destin aflat la început de drum, iar noi, cei responsabili de soarta lui, nu trebuie să uităm acest lucru.

În urmă cu nouă ani, mămica unei fetițe de 3 ani, din comuna Drăgușeni, a scăpat-o din ochi pentru câteva secunde. Destul cât să cadă într-o oală cu apă fierbinte de pe plită. Au urmat luni de chin pentru a-și putea trăi copilăria.

Marcați de incidentele la care au intervenit și care puteau fi prevenite, părinți la rândul lor, pompierii botoșăneni vin în sprijinul adulților care au în grijă copii cu sfaturi despre cum să le ofere siguranță în propriile locuințe, gospodării sau, de ce nu, locuri de joacă.

Nu întâmplător au ajuns, astăzi, în comuna Drăgușeni pentru a promova campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților "Un cămin sigur pentru copilul tău!". Cazul petrecut în decembie 2012 în această comună, a fost primul pas spre inițierea unei astfel de campanii.

În timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, copiii au participat la activități interactive cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență și au învățat cum să acorde primul ajutor.

Misiunile au fost conduse de mascota inspectoratului, pompierul Sam.

Echipați cu costume de intervenție, micii pompieri au trecut printr-un tunel, au salvat ursuleţul sau cățelul de pluș de pe tobogan, au alergat printre jaloane şi au stins un incendiu imaginar. Au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze.

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice, dar și alte materiale informative din cadrul campaniilor naționale "RISC - Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale", "FOC - Flăcările Omoară Copii", "Nu tremur la cutremur" și "Ai grijă la cea mai mare grijă :siguranța copilului". 

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de cămin sigur pentru copilul tău a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

Pentru realizarea obiectivului campaniei, astăzi ne-am bucurat de sprijinul Primăriei Drăgușeni, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Drăgușeni, al cadrelor didactice de la școlile din comună și satele aparținătoare și al voluntarilor din cadrul programului național „Salvator din pasiune”.

Informare preventivă:

Spune STOP accidentelor casnice!

- Nu lăsați copiii singuri în autoturisme, unde sunt multe pericole care nu pot fi înlăturate
- Strângeți din gospodărie toate obiectele ascuțite (coasă, seceră, sapă, cazma, topor, furcă, grebla, etc) și depozitați-le într-un loc sigur unde cei mici nu au acces
- Nu lăsați la îndemâna copiilor hamuri, sfori, curele, pungi de plastic sau alte obiecte cu care din joaca se pot sugruma sau asfixia  
- Acoperiți cu capace grele fântâna, beciul sau orice vas cu apă din gospodărie
- Formați - vă un obicei din a închide ușa toaletei din curte cu zăvorul /cârligul
- Păstrați substanțele toxice doar în ambalajele originale și depozitează-le în locuri inaccesibile copiilor (magazii sau dulapuri încuiate)
- Nu lăsați copilul nesupravegheat in preajma scărilor, acesta ar putea sa cada de la înălțime
- Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Ar putea sa găsească în ea obiecte mici bomboane, bănuți, capace mici, agrafe de par, acetona, lacul de unghii, parfumul, deodorantul, forfecute etc.
- Supravegheați copiii în permanență.

Stirea anterioara

Noi pași pentru învățământ în limba franceză la Laurian - FOTO

Stirea Urmatoare

Ultima formă a proiectului de OUG: Salarii şi sporuri plafonate, concediu medical plătit doar cu 65%

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.