Când se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria, pe 15 august sau 8 septembrie

Când se spune „La mulți ani” de Sfânta Maria, pe 15 august sau 8 septembrie

Uratul de Sfânta Maria continuă să fie o dilemă pentru mulți români. Aceștia nu știu când se zice „La mulți ani” celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate, pentru că sunt două sărbători religioase cu același nume, la 15 august și la 8 septembrie.

Pe data de 15 august, în calendarul ortodox se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, unul dintre cele mai importante evenimente bisericești. Sărbătoarea se mai numește și Sfânta Maria Mare.

Pe data de 8 septembrie se prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică, ziua în care Fecioara Maria s-a născut.

Indiferent de dată, 15 august ori 8 septembrie, persoanele care poartă numele sfânt, pot primi urări de la mulți ani și își pot serba onomastica.

Ziua de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, nu este una tristă, ci este motiv de sărbătoare, deoarece Moartea Maicii Domnului a fost privită ca pe o mutare la viață, un motiv de bucurie. După cum reiese din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, “Mutătu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”, această zi este motiv de bucurie și sărbătoare.

Din anul 2009, ziua de Sfânta Maria a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare în România, la fel cum este în alte țări europene, precum Belgia, Franța, Spania, Italia, AUSTRIA, Grecia, Luxemburg sau Portugalia.

Tot pe data de 15 august, În România, se sărbătorește Ziua Marinei.

De ce se sărbătorește Sfânta Maria de două ori pe an
Pe 15 august, atunci când în Biserica Ortodoxă se celebrează Adormirea Maicii Domnului, este ziua marcată de simboluri, denumită și ziua Adormirii, atunci când îngerii și sfinții au umplut împrejurimile de lumină.

Pe data de 8 septembrie este celebrată nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică. Ziua mai este considerată drept prima mare sărbătoare a unui an calendaristic nou, care începe cu data de 1 septembrie.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, mai este numită și Sântămaria sau Uspenia.

Semnificația numelui Maria
Numele Maria provine din termenul „mry” sau „mr”, care înseamnă „iubit” sau „iubire”.

În latină, numele este compus din „Mar”, care înseamnă „pictură”, și „yam”, care înseamnă „mare”.  Numele Maria este tradus prin „stea de mare”. În textele latine a apărut și sintagma „stilla maris”, care era folosită pentru descrierea Maicii Domnului.

În ebraică, numele Maria are semnificația de „copil dorit”.

Cui îi spui La mulți ani de Sfânta Maria
În România, anual, peste 2,3 milioane de români își serbează ziua onomastică de Sfânta Maria. Peste 1,8 milioane de femei poartă numele de Maria, urmat de Marinele sau Mariana. Cine își serbează onomastica de Sfânta Maria:

Maria;
Marian;
Mariana;
Marinela;
Marin;
Marina;
Maricica;
Mărioara;
Marița;
Marilena;
Mari;
Mara;
Meri;
Măriuța;
Măruța;
Ana-Maria;
Marieta;
Marinel;
Marinuș;
Mia;
Marcica;
Mimi;
Meri.

Ce nu este bine să faci de Sfânta Maria
În ziua de sărbătoare nu este bine să faci treburi în gospodărie, dar nici să mergi să muncești pe câmp.
Nu se coase, nici nu se tricotează de Sfânta Maria, de asemenea, nu se prelucrează lâna.
În ziua de Sfânta Maria nu se calcă și nu se spală rufe.
Nu se mătură curtea și nici nu se spală gospodărie. Se spune că așa poți alunga norocul din casă.
De Sfânta Maria nu este bine să te cerți cu nimeni, nici să porți dușmănie.
Fetele, de Sf. Maria, nu au voie să își taie părul și să îl arunce în gunoi.
În zilele de sărbătoare, nu este bine să te scalzi în ape curgătoare.
În ziua de Sfânta Maria nu este bine să te întorci înapoi din drum, deoarece atragi tristețea Maicii Domnului.
Nu se aprinde focul în sobă sau în gospodărie. Se soune că acesta este un gest care atrage boala și ghinionul asupra casei.

Stirea anterioara

Prognoza meteo 15-27 august pe regiuni. Meteorologii anunţă ploi şi temperaturi de până la 36 de grade

Stirea Urmatoare

Cumplit! O persoană și-a pierdut viața după ce motocultorul în care se afla a fost lovit de un autoturism

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.