Ce evenimente culturale vin la Zilele Nordului 2015

Ce evenimente culturale vin la Zilele Nordului 2015

Cinema Făclia se deschide pentru prima oară după 20 de ani iubitorilor de film 10 expoziții, spectacole de teatru și lansări de carte animează Nordul în 6-9 august

După 20 de ani, la Cinema Făclia se văd iarăși filme

În 6-9 august are loc la Darabani a doua ediție a Zilelor Nordului, festival de muzică, arte și călătorii dedicat artiștilor și turiștilor din România, Basarabia și Bucovina de Nord. Pe lângă cele 20 de concerte deja anunțate, festivalul vine cu o ofertă culturală variată, care va energiza pentru câteva zile întreaga regiune.

Un demers interesant este redeschiderea, pentru câteva zile, a vechiului cinematograf Făclia din Darabani, închis în anii ’90, la fel ca cele mai multe instituții de profil din țară. Organizatorii au pregătit un proiect special, numit „Înapoi la cinema”, menit să recreeze la Darabani experiența mersului la film, pentru cei mici și pentru cei mari. Proiectul este realizat în colaborare cu Asocația Persona, care deruleaza ClujShorts International Short Film Festival. Trei dintre cele mai apreciate calupuri de scurt-metraje de la ediția din 2015 a festivalului clujean ajung și la Darabani cu ocazia Zilelor Nordului.

„După ce Primăria și Consiliul Local Darabani au reușit să transforme vechiul cinematograf local în Casă de Cultură și să accese fonduri pentru reabilitarea clădirii, ne străduim, la Asociația Nord, să finanțăm și dotarea cu echipament de proiecție cinematografică. Până vom reuși, am decis, într-un gest simbolic, să reluăm tradiția matineului de filme de odinioară, printr-o proiecție externă”, declară Ștefan Teișanu, directorul festivalului.

De la Muzeul de Artă din Cernăuți la Muzeul Nordului din Darabani
Fotografii Sorin Onișor și Dorin Sveduneac, îndrăgostiți de satul românesc, au reușit să oprească timpul în loc printr-o serie de 80 de imagini cu oameni și locuri din Bucovina. Înainte de a a ajunge la Muzeul Nordului, fotografiile au putut fi vizionate la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Suceava, iar mai apoi la Muzeul de Artă din Cernăuți, de unde expoziția a pornit către Darabani.

„Am adus în fața dumneavoastră peste 80 de imagini din sufletul Bucovinei. Sunt atât peisaje frumoase, din toate anotimpurile, dar mai ales imagini cu oameni. Mie îmi plac cel mai mult oamenii și fac peisaje atunci când oamenii dorm, la răsăritul soarelui, în timpul furtunii sau al curcubeielor, dar oamenii sunt cei mai importanți, ei sfințesc locul”, a spus Sorin Onișor la vernisajul de la Suceava al expoziției. La Darabani expoziția va fi vernisată de celălalt co-autor al său, fotograful Dorin Sveduneac, în seara primei zile de festival.

Antologia de autor Victor Teișanu și spectacolul-recital „Să vorbim despre noi”, între premierele festivalului
Poetul Victor Teișanu, născut la Darabani, lansează la Zilele Nordului cartea „Timpul dintre cuvinte”, prima sa antologie de autor. Volumul, apărut la editura TipoMoldova, adună peste 300 de poeme, selectate chiar de către autor din cărțile sale de până acum. Evenimentul este găzduit de către scriitorii Aurel Ștefanache și Lucia Olaru Nenati și se va desfășura în prezența mai multor poeți, scriitori și critici literari din regiune. Evenimentul are loc sâmbătă, 8 august, la Sala Mare a Primăriei din Darabani.

Compania clujeană de teatru și film Create.Act.Enjoy  va fi prezentă pentru a doua oară consecutiv la Zilele Nordului. „Să vorbim despre noi” este un spectacol-recital care îmbină teatrul, muzica live şi video art-ul într-o formă inedită. Spectacolul este conceput în jurul unor poezii contemporane de dragoste, iar muzica şi mapping-ul vizual vin în dezvoltarea cuvântului, introducând spectatorii în universul unei poveşti a iubirii ideale. Evenimentul are loc vineri, 7 august, la Casa de Cultură „Theodor Balș” din Darabani.

20 evenimente culturale și educaționale în 4 zile
Organizatorii propun zece evenimente culturale pe agenda festivalului: spectacole de teatru, expoziții de pictură și fotografie, lansări de carte. Ele se adaugă celor zece evenimente educaționale ale festivalului, între care și ateliere dedicate fotografiei, teatrului, filmului și scrisului.

Cele 28 de filme de scurt-metraj organizate în trei calupuri zilnice, expozițiile de fotografie, lansările de carte, un spectacol de teatru și o expoziție de pictură întregesc agenda atelierelor pe teme culturale propuse de ediția a doua a festivalului Nordului. Tinerii prezenți la festival se vor putea înscrie la atelierul de scriere creativă susținut de jurnalista Otilia Bălinișteanu, la cel de fotografie susținut de către Dorin Sveduneac, la cel de film al regizorului Cristian Pascariu sau la cel de teatru și improvizație susținut de actrițele Diana Buluga șI Alexandra Felseghi.

De asemenea, festivalul din acest an propune trei evenimente dedicate memoriei lui George Enescu, într-o călătorie care va începe la Mihăileni, casa ultimului popas al compozitorului în România, va continua la Liveni, la casa copilăriei sale, și se va încheia la Darabani, cu deschiderea oficială a Zilelor Nordului.

Vacanță cu muzică, arte și călătorii în Nordul extrem
Între artiștii confirmați la ediția din acest an a Zilelor Nordului se numără trupele Șuie Paparude și ROA, ucrainenii de la Haydamaky și moldovenii de la Gândul Mâței. Poiana Teioasa găzduiește 20 de concerte de muzică rock și electro, cu intrare liberă, iar peste zi participanții la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale și educaționale, precum și la mai multe Tururi ale Nordului, excursii ghidate și gratuite în Darabani și în împrejurimi.

Turiștii festivalieri veniți din România, Republica Moldova și Ucraina au la dispoziție un camping amenajat într-un loc neconvențional: pe Stadionul Orășenesc din Darabani. Acolo au acces, contra unei taxe de 50 de lei de persoană, la dușuri, vestiare, servicii de pază, iluminat pe timp de noapte, acces la safety box și locuri de parcare.

Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).

Partenerul Oficial al Zilelor Nordului este BCR. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani și co-finanțat cu sprijinul DJST Botoșani, Bergenbier și Cemacon.

Stirea anterioara

Dorohoian depistat de polițiști circulând pe bulevardul Victoriei, deși avea permisul de conducere reţinut

Stirea Urmatoare

A.J.O.F.M. Botoșani: Locuri de muncă vancate la data de 27 ianuarie

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.