Ultima formă a proiectului de OUG: Salarii şi sporuri plafonate, concediu medical plătit doar cu 65%
Tradiţii şi superstiții de 1 Martie. Ce trebuie să faci de Mărțișor pentru a avea noroc tot anul
Mărțișorul este un simbol aducător de noroc și bunăstare. Pe 1 Martie, românii respectă mai multe obiceiuri, astfel încât să le meargă bine tot anul.
Mărțișorul este o tradiție veche și profund înrădăcinată în cultura populară românească.
Unii cercetători susțin că obiceiul mărțișorului are rădăcini în tradițiile romane antice, când strămoșii noștri serbau, la 1 martie, venirea primăverii și începutul noului an agricol.
Mărțișorul a devenit un simbol al norocului, al prosperității și al bucuriei, fiind oferit, în special femeilor, în prima zi de primăvară.
Tradiția de a oferi mărțișoare femeilor este una veche și a fost transmisă de-a lungul generațiilor în cultura românească.
Florile pe care să le plantezi primăvara. Vor înflori spectaculos și vor transforma grădina într-un paradis
Obiceiul de a le oferi femeilor acest simbol ar fi pornit tot de la romani, care dedicau această zi zeiței Juno, care le dăruia protecție și fertilitate femeilor.
Totuși, în unele zone din Moldova, Bucovina sau Maramureș, există obiceiul ca și bărbații să primească mărțișoare.
Ce semnifică mărţişorul oferit pe 1 martie
Potrivit folclorului românesc, semnificaţia firelor alb şi roşu este legată de o legendă mai puţin cunoscută.
Se spune că, Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu.
Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.
Culoarea roșie din mărţişor semnifică focul, sângele și soarele, iar culoarea albă înseamnă înțelepciunea unui bărbat.
Conform credințelor bucovinene, mărțișorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia în timp ce urcă cu oile pe munte, asemănător firului vieții omului tors la naștere de către ursitoare.
Tradiţii şi obiceiuri de 1 martie. Cât se ţine mărţişorul?
Se spune că purtarea mărțișorului în prima zi a lunii martie aduce noroc și sănătate celui care îl poartă.
Tradiția mai spune că mărțișorul trebuie purtat până când se vede un copac înflorit sau o rândunică.
De asemenea, pentru a aduce noroc tot anul, se spune că mărțișorul trebuie să fie păstrat sub pernă.
În anumite zone geografice, mamele leagă un mărțișor cu o monedă de aur sau argint de mâna copiilor înainte de răsăritul zilei de 1 Martie, pentru a-i feri de boli.
Totodată, în Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.
Transilvănenii leagă șnurul alb-rosu de ferestre, de uși și de coarnele animalelor, pentru a alunga duhurile rele.
În Bihor, cei care reușesc să se spele cu apă de ploaie pe 1 martie vor deveni mai frumoși și mai sănătoși, spune o tradiție.
De asemenea, în Banat, fetele se spală cu zapadă, astfel încât să aibă noroc în dragoste și să fie iubite tot anul.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.