Alertă de gripă aviară la Mihail Kogălniceanu! Mai multe păsări de curte au murit
Tradiții și superstiții de Sfinții Ioachim și Ana. Ce nu trebuie să faci în această zi
La o zi după Nașterea Maicii Domnului, românii îi sărbătoresc pe părinții Acesteia, Ioachim și Ana. Iată câteva tradiții și superstiții legate de această sărbătoare.
Pe data de 9 septembrie, la o zi după Nașterea Maicii Domnului, românii îi sărbătoresc pe părinții Acesteia, Ioachim și Ana.
Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Sfântul Ioachim a fost din neamul regelui David, iar Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan. Acest preot a avut trei fiice: Maria, care a născut-o pe Salomeea, Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezatorul și pe Ana, cea care a născut-o pe Fecioara Maria.
Ioachim și Ana erau priviți ca fiind blestemați
Întrucât nu aveau copii, Ioachim și Ana erau priviți ca fiind blestemați. În societatea iudaică, se considera că familiile sterpe nu ar avea binecuvântarea dumnezeiască.
Ioachim și Ana erau oameni care se rugau, posteau și participau la viața liturgică a poporului lui Israel. Împărțeau tot ce aveau în trei: o parte o afieroseau templului și slujitorilor templului; o alta o împărțeau străinilor și săracilor; iar a treia o țineau pentru ei și pentru nevoile familiei.
Potrivit Evangheliei apocrife a vieții Maicii Domnului, Ioachim nu se revolta că nu avea copii, ci dimpotrivă, a spus:
„Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi manca nimic, ci numai mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu vă da roada pântecelui soției mele”.
Acesta nu precizează cât va sta în pustiu, deoarece nu-l interesează timpul șederii în rugăciune. Iar Dumnezeu nu-i dăruiește un copil pentru că a stat un anumit număr de zile în rugăciune, ci pentru că a îndrăznit să ceară, având convingerea că vă primi răspuns din partea lui Dumnezeu la cererea sa.
Și Ana, la rândul ei, își adâncește legătura cu Dumnezeu. Aceasta plânge din cauza lipsei copiilor și se roagă:
„Dumnezeul părinților noștri, blagoslovește-mă și asculta rugăciunea mea, așa cum ai blagoslovit pântecele Sarei și ai dat ei fiu pe Isaac”.
Într-un final, îngerul Domnului îi dă de veste lui Ioachim: „Du-te, intră în cetate, fii împreună cu soția ta și va prinde prunc!”, iar Anei: „Ana, Ana, Domnul a auzit rugăciunea ta, și iată vei zămisli și vei naște, iar de sămânță ta se vă vorbi în toată lumea”.
Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Ioachim a murit în vârstă de 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după acesta.
Tradiții și superstiții de Sfinții Ioachim și Ana
Din bătrâni, se spune că de Sfinții Ioachim și Ana, este bine să dai de pomană, mai ales pentru sufletele celor din familia ta, care nu mai sunt în această lume.
De asemenea, se spune că dacă femeile măritate sau gravide intră în biserică în această zi, vor avea o naștere ușoară.
O tradiție care se practică numai în Ardeal este ca bătrânii să ungă frunțile pruncilor cu apă sfințită.
De Sfinții Ioachim și Ana, este bine să cumperi cadouri pentru cei mici, fie pentru un copil sărman sau din familie.
În această zi, este, de asemenea, bine să nu faci munci grele. Se mai spune și că nu este voie să dai bani cu împrumut și nici să împrumuți cuiva haine din casă.
O altă superstiție este că nu ar trebui să te culci devreme de Sfinții Ioachim și Ana. Se spune că oamenii leneși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu dacă fac asta.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.