Cum a rămas o femeie din Cluj fără 100.000 de lei crezând că „ajută la o anchetă”

Cum a rămas o femeie din Cluj fără 100.000 de lei crezând că „ajută la o anchetă”

Sunt tot mai multe tentative de fraudă, prin telefon, în România. Infractorii se folosesc de identitatea și autoritatea unor instituții ale statului, precum Poliție, ANAF sau chiar bănci, dar și de povești convingătoare.

Autoritățile ne recomandă să fim atenți la apelurile pe care le primim, mai ales acum, în perioada sărbătorilor, când atacatorii profită de emoțiile oamenilor.

„Sunt inspector principal de poliție, a fost efectuată o plângere din partea băncii, fiind o posibilă fraudă. Mai departe o să întocmim acest proces-verbal și o să vă pun pe linie cu un angajat al Băncii Naționale a României”, așa sună un apel – numit de specialiști „de tip spoofing” – în care un atacator se dă drept inspector de poliție. Din fericire, cel care a primit telefonul – Dragoș Stanca – este expert în capcanele de pe net.

Dragoș Stanca, expert: „Așa-zisul polițist care m-a sunat pe mine folosea greșit anumiți termeni, Banca României Naționale, sau a spus la un moment dat, Oficiul de Poliție al României. Adică e clar că cumva traducea, probabil. Aceste apeluri telefonice vin foarte des din partea unor hoți digitali care sunt deja documentați”.

Însă nu toți au fost la fel de vigilenți. O femeie din Cluj a fost păcălită prin aceeași metodă să acceseze un credit de 100.000 de lei, pe care l-a transferat escrocilor, crezând că „ajută la o anchetă.”

Patricia Brad, victima unei escrocherii: „După care îmi susură ușor în ureche că noi, împreună cu poliția, ar trebui să ajungem rapid la o bancă, să facem un credit pe sumă maximă, să îi trimit dumnealui banii înapoi, ca după aceea să fiu exonerată din partea BNR-ului că am făcut acel credit. Am luat banii, îmi dă o adresă, urc în taxi și introduc banii într-un tonomat, după care... omul îmi închide telefonul, se șterg toate mesajele”.

Specialiștii în IT avertizează că, în curând, atacatorii vor putea să cloneze inclusiv vocile unor persoane din familie, de aceea este bine să avem o parolă de siguranță în cazul unor situații de urgență.

Și Poliția Română atrage atenția că instituția nu desfășoară niciodată anchete telefonice de acest tip și nu solicită date personale, informații bancare sau transferuri de bani prin telefon. Sursa: stirileprotv.ro.

Stirea anterioara

Un copil de un an și 7 luni din Dorohoi are nevoie de sânge! Donează și tu!

Stirea Urmatoare

Sărbători în siguranță alături de IPJ Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.