Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să primeşti banii de la Pilonul II de pensie. Cum afli ce sumă ai in cont

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să primeşti banii de la Pilonul II de pensie. Cum afli ce sumă ai in cont

Contribuțiile de la Pilonul II de pensii ar urma să crească, potrivit noului program de guvernare, însemnând o majorare de la 3,75%, cât este în acest moment, la 4,75%.

Participarea la sistemul de pensii administrat privat (Pilonul II) este obligatorie atunci când o persoana cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani se angajează pentru prima dată.

În cazul în care nu face acest lucru în primele 4 luni de la angajare, persoana este alocată automat de către Casa Națională de Pensii la unul dintre fonduri. Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii, aderarea este opțională.

Practic, Pilonul II înseamnă că o mica parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătita de toți romanii către bugetul public să fie direcționată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare și investirea continua a acestor sume.

Banii din aceste fonduri nu aparțin societăților de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II. În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata în conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II. Ca să poţi intra în posesia banilor din acest pilon trebuie să te găsesti într-una dintre situaţiile de mai jos:

deces. Moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia.

La Pilonul II, moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub forma de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani.

Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală, astfel încât eventualii moștenitori să poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

invaliditate. Plata către participantul rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

pensionare. La Pilonul II, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condițiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie privata. La Pilonul III, participanții care au împlinit vârstă de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

Plata pensiilor la Pilonul II urmează să fie efectuată în tranșe lunare, fără posibilitatea de a o primi integral, la cerere, cum era până acum

Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii într-o singură tranşă, nu eșalonat, au arătat datele prezentate pe data de 8 iunie 2021 de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru moment, plata pensiilor private din Pilonul II se face integral sau defalcat pe 5 ani, însă autoritățile sunt pregătite să anunțe, în perioada următoare, o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie efectuată în tranșe lunare, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

"Suntem în elaborarea legii de plata a pensiilor private care a va defini procedurile și calendarul. Suma acumulată va fi cerută de beneficiar la dată îndeplinirii condițiilor legale de pensionare.

Dacă între timp intervine un eveniment dramatic, moștenitorul celui care a contribuit va primi acea contribuție. Dacă e și el la vârstă pensionării va beneficia și el. Dacă e încă în câmpul muncii, contribuția va fi arondată propriilor contribuții.

Legea de plată va lămuri pe fiecare situație în parte cum se va putea intră în posesia acumulărilor acestor economisiri pe termen lung. Sfatul meu e să ne uităm unde sunt banii, să fim informați, pentru că trebuie să știm ce se întâmplă cu cei 3.75% din munca noastră", a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Află câți bani ai în cont

"Pe site-ul ASF este un link dedicat celor interesați, pentru pilonul II și III, cei interesați intră acolo, își aleg sertarul cu informațiile necesare, cer și primesc informații cu privire la valoarea cumulată a contribuției.

La Pilonul II, situația stă puțin diferit față de Pilonul III, unde contribuția e voluntară. Îndemnul meu e că oamenii să verifice ce se întâmplă cu banii lor, să își aleagă fondul de pensii, să se mute pentru că au libertatea asta în funcție de datele pe care le obțin. Să se responsabilizeze privind această contribuție", a mai afirmat Daniel Apostol.

Indiferent de administratorul de fond, se poate verifica suma acumulată până în prezent. În cazul în care nu mai ştii la ce administrator ai contul, trebuie să completezi o cerere pe site-ul ASF și vei fi contactat de administratorul fondului.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) recomandă actualizarea datelor personale cu fondul, pentru a primi acasă scrisoarea anuală obligatorie, ocazie cu care poţi afla și datele de logare pentru contul online, unde vei avea cum să monitorizezi situația financiară în timp real.

Pe de altă parte, participantul la Pilonul II poate decide să se transfere la un alt fond de pensii, doar după plata primei contribuții. Transferul se face gratuit după cel puțin doi ani de la aderarea la acel fond. Anual, administratorul fondului trebuie să îl informeze pe participant în legătură cu situația contului său.

Cât de sigure sunt conturile de pensii de la Pilonul II

"Statul garantează acest sistem. Singurul lucru care nu poate fi garantat de nimeni e o anume rată de profitabilitate, dar felul în care sunt supravegheate aceste fonduri care administrează fondurile de pensii dau semnale cu privire la stabilitatea și corectitudinea acestor fonduri", a mai explicat reprezentantul ASF.

Aceste contribuții sunt investite de către fondul de pensii în instrumente financiare precum depozite, titluri de stat, obligațiuni corporative, acțiuni etc.

Stirea anterioara

De ce este greșit să-ți forțezi copilul să mănânce când se simte rău. Explicația unui specialist

Stirea Urmatoare

Europa, sub zăpadă. Ninsorile abundente provoacă perturbări ale traficului în Germania şi Franţa. Turnul Eiffel, închis

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.