Din 2023, ANAF poate verifica obligația de a accepta plata cu cardul și poate da amenzi comercianților și prestatorilor
Începând din 2023, în cadrul controalelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) se pot verifica inclusiv obligațiile comercianților ce țin de plățile cu cardul bancar, așa cum reiese dintr-o lege nouă.
„Constatarea contravențiilor prevăzute [de OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată] și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către persoanele desemnate din cadrul structurilor cu atribuții de control ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, scrie în Legea 370/2022, măsura fiind aplicabilă de la 1 ianuarie 2023.
În esență, parlamentarii au schimbat instituția responsabilă cu verificarea și sancționarea contravențiilor în domeniul obligațiilor pe care le au comercianții apropo de plățile cu cardul bancar. Anterior se prevedea că responsabilitatea este la „organele de control ale Ministerului Finanțelor Publice și unităților sale teritoriale.”
Însă, din moment ce prevederea era considerată vagă, au fost indicați în mod expres inspectorii ANAF. „Având în vedere formularea vagă a dispozițiilor (...), care fac trimitere la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, considerăm necesară indicarea clară a ANAF ca fiind instituția cu atribuții de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor prevăzute de [OUG 193/2002]”, au explicat deputații în raportul prin care au introdus amendamentul.
Ordonanța sistemelor moderne de plată enumeră, la articolul 3, mai multe fapte care pot fi sancționate contravențional de autoritățile de control, printre care se numără:
nerespectarea de către comercianți și prestatori a obligației de a accepta plata cu cardul (dacă încasările în numerar trec, din 2023, de 50.000 de lei) - amendă de la 20.000 la 50.000 lei;
refuzul de a accepta ca mijloc de plată cardurile bancare, de către persoanele juridice care au obligația de acceptare - amendă de la 5.000 la 7.500 lei;
distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată, care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude - amendă de la 20.000 la 50.000 lei.
Din 2023, obligația comercianților de produse și a prestatorilor de servicii de a accepta plata cu cardul se aplică în funcție de încasările în numerar realizate în cursul anului, nu în funcție de cifra de afaceri, potrivit Legii 370/2022. Totodată, pragul de care este legată obligația este stabilit direct în lei.
„Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata (...), precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice”, prevede noul act normativ.
Anterior se prevedea că obligația o să intervină, de la 1 ianuarie 2023, pentru cei care realizează o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro, echivalent în lei (în scădere de la 50.000 de euro, în prezent).
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.