Obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toți acești pensionari: actul pe care trebuie să-l depună la ANAF

Obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toți acești pensionari: actul pe care trebuie să-l depună la ANAF

Recent, ANAF a făcut anunțul care i-ar putea deranja pe o parte dintre pensionari. Astfel că, începând de la 1 ianuarie 2023, pensionarii care primesc bani din alte surse vor avea de îndeplinit anumite condiții, având în vedere o serie de acte normative de modificare a Codului Fiscal. Iată cine va trebui să fie atent cu sumele de bani declarate în 2023.

ANAF schimbă regulile jocului?
Recent, ANAF a anunțat modificarea Declarației unice pentru anul 2023, în urma schimbării unor serii de acte normative ale Codului Fiscal. Cu toate că termenul de depunere rămâne în continuare 25 mai, începând de anul viitor, pensionarii vor fi și ei vizați de noile măsuri.

Potrivit noilor schimbări, noul plafon din 2023 va fi stabilit în funcție de salariul minim, care ar urma să fie majorat la 3.000 de lei. Astfel, după ce decizia finală care ar trebui să fie publicată în Monitorul Oficial, noua Declarație unică va fi și ea modificată.

În urma modificările Codului Fiscal din acest an, vor apărea o serie de schimbări care îi vizează atât pe cei care primesc venituri provenite dinr-o posibilă pensie din străinătate, cât și pe cei care plătesc contribuții sociale, fiind astfel modificată baza de calcul a contribuției sociale.

În plus, noile reglementari ce vizează Codul Fiscal au impactat și modul de stabilire al bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, astfel că, începând cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil.

Cine sunt pensionarii care vor fi taxați suplimentar începând cu 1 ianuarie 2023
Există o categorie de persoane fizice în România care obțin din străinătate venituri suplimentare provenite din pensie, astfel că, în acest sens s-a decis reglementarea unor obligații fiscal pentru aceste persoane.

Acestea vor trebui să achite contribuția de asigurări sociale de sănătate, dar și a sumei care depășește 4.000 de lei, respectând totodată prevederile legistlației europene din domeniul securității sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.

Pe lângă schimbările mai sus menționate, cetățenii trebuie să știe că se va modifica, de asemenea, baza anuală de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, vizând astfel persoanele care dețin venituri din activităţi independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice.

Stirea anterioara

Cartoful dulce te ajută să slăbești dacă îl consumi așa

Stirea Urmatoare

Consumul de pește de trei ori pe săptămână reduce riscul de cancer colorectal

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.