Poliţiştii de prevenire lansează a X-a ediţie a programului „Școala siguranţei Tedi”
Poliția Română trage un semnal de alarmă! Nu cădeți în capcană: Nu deținem
Poliția Română atrage atenția asupra unor serii de atacuri cibernetice. Iată ce trebuie să faceți dacă primiți acest apel, nu ignorați asta!
Poliția Română atrage atenția că instituția nu deține roboți telefonici care să apeleze în numele ei populația din România. Ea susține că același lucru este valabil și pentru roboții care cer oamenilor să apese „TASTA 1”, pentru a lua legătura cu un agent de poliție.
Mesajul instituției a fost transmis marții, 17 octombrie 2023, pe pagina de Facebook a Poliției Române.
„«Hello, we are from the Romanian Police» – dacă un apel telefonic începe cu fraza de mai sus, vă anunţăm că, din acel moment, vă pierdeţi timpul sau, cine ştie, posibil şi ceva bani la sfârşit”, a transmis, Poliţia Română, pe pagina oficială de Facebook.
Reprezentanții Poliției le recomandă românilor să sfârșească cât mai repede posibil convorbirea și să facă o sesizare, în cazul în care li s-au adus prejudicii.
„Butonul de a închide apelul este foarte recomandat, urmat de o sesizare, dacă aţi fost prejudiciat”, au mai transmis poliţiştii.
Recomandări ale Poliției în cazurile de vishingul (voice phishing)
Poliția a făcut și câteva recomandări către oamenii care vor cădea pradă acestor atacuri cibernetice. Ele poată numele de „vishing”, sau „voice phishing”.
Vishingul reprezintă o modalitate de fraudă în care infractorii efectuează apeluri telefonice și interacționează cu victimele. Ei pretind că sunt reprezentanți ai unor companii private sau entități oficiale. Prin intermediul unor tactici subtile de manipulare, atacatorii încearcă să obțină informații personale sau financiare de la persoanele vizate.
Poliția Română le recomandă românilor să nu primească niciodată indicații prin telefon în legătură cu conturi bancare sau date personale. Suntem sfătuiți să nu efectuăm plăți în conturi primite prin telefon.
Un alt sfat este acela de a nu accesa link-urile puse la dispoziție de către necunoscuți. Ele pot fi primite în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing.
Totodată, este important să nu tastăm, în timpul convorbirilor, pe telefonul mobil, anumite secvenţe de cifre comunicate de către apelanți.
„Poliţia Română vă recomandă prudenţă în divulgarea următoarelor tipuri de informaţii:
Informaţii de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data naşterii şi alte detalii personale. Aceste informaţii pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii”, anunță Poliția Română, potrivit news.ro.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.