Cum suferă organismul  nostru din cauza scăderilor bruște de temperatură și ce e de făcut

Cum suferă organismul nostru din cauza scăderilor bruște de temperatură și ce e de făcut

Dupa un debut de octombrie cu peste 30 de grade, deodata vremea s-a racit si temperaturile au scazut chiar si cu 20 de grade.

Pe langa inconvenientul social, ca iti pot strica unele planuri facute dupa ce te obisnuisei cu vremea buna, aceste modificari de temperaturi ne afecteaza si organismul. Despre cum resimtim aceste schimbari si ce putem face pentru ca organismul sa nu sufere foarte mult ne spune dr. Gabriela Profir, medic specialist Medicina Interna, Clinica de Nutritie KiloStop.

Vorbim aici despre bolile cronice: boli cronice respiratorii, boli cronice cardiace, cardiovasculare, care in momentul in care se trece de la temperaturi cu plus la temperaturi cu minus se decompenseaza.

Pot sa apara urgente hipertensive, statusuri astmatice la pacientii asmatici care sunt predispusi sa faca bronhospasm, pentru ca in mod normal adaptarea ar trebui sa se faca treptat. (...) Momentele cu cel mai mare risc sunt dimineata si seara, cand sunt trecerile bruste.

Ce ar fi bine sa faca aceste persoane?
In primul rand, primul lucru ar fi sa evite expunerea la mediul rece dimineata si seara. Sa evite expunerea, adica stat mult afara sau plimbari prelungite in zilele in care este umezeala. Se anunta niste zile cu umezeala mai mare. Sa evite efortul fizic in mediul exterior dimineata si seara.

In al doilea rand, sa aiba grija sa isi urmeze tratamentul. Astfel, se impune monitorizarea tratamentului. Adica, sa isi ia tensiunea, sa aiba grija sa ia ceea ce iau in mod normal. Sa nu creada ca, daca s-a incalzit afara, trebuie sa scoata ceva din tratament. La orice semn de agravare sa fie atenti. Cand incep sa tuseasca, cand observa ca au crescut valorile tensiunii, cand vad ca la efortul fizic obisnuit nu se mai simt bine. Foarte mare grija la semnele de agravare.

Cum procedam in cazul copiilor?
Sa evitam sa ii expunem sa faca efort fizic, sa alerge de exemplu, daca afara este foarte frig, pentru ca asta poate provoca bronhospasm.

Mamicile si familiile cu copii sa aiba grija la alimentatie. Sa introducem in alimentatie multe legume verzi, pentru ca ele contin atat antioxidanti, cat si vitamina C, ca sa aiba imunitate puternica.

Pe cei care nu au boli cronice cum ii afecteaza?
E bine sa avem cu totii grija sa ne hidratam, pentru ca in caz de temperaturi extreme, de schimbari bruste de temperatura, organismul raspunde prin mobilizarea resurselor si ca o consecinta poate aparea deshidratarea si atunci este foarte important sa avem grija sa avem cu noi o sticla de apa in permanenta si sa ne hidratram.

E un moment foarte bun sa facem niste analize de sange si sa ne luam un surplus de minerale si vitamine, dintre care magneziu, zinc, vitamina C sunt pe primul loc pentru o imunitate buna.

Cat de periculoasa este deshidratarea in aceasta perioada, avand in vedere ca pot sa apara vertij si ameteli?
Cefaleea este simptomul frecvent la scaderile sau cresterile bruste de temperatura sau modificari de presiune atmosferica. Asa ca e bine sa bem ceaiuri calde, limonade indulcite cu o lingurita de miere, dar fara zahar, freshuri. Pentru vitaminizare ar fi perfecte fructe proaspete, salata de fructe la micul dejun sau la o gustare.

Si in privinta alimentatei, ce este recomandat sa mancam in aceste perioade?
In aceste perioade cu temperaturi scazute sunt foarte bune oleaginoasele, de genul migdale, caju, fistic, nucile romanesti, cele cu continut crescut in grasimi sanatoase, in Omega 3.

As sublinia evitarea cafelei in exces, pentru ca este laxativa si poate duce la deshidratare si atunci degeaba bem noi cei doi litri de apa pe zi necesari daca bem trei-patru cafele. Si sa evitam consumul de alcool in zilele cu presiune atmosferica modificata si schimbari bruste de temperatura.

Stirea anterioara

Dani Oțil a dat lovitura! Va prezenta un nou show la Antena 1

Stirea Urmatoare

Horoscopul anului 2025: Ce schimbări apar și ce mesaje ne transmit astrele în anul care tocmai a început

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.