Accident rutier, în această seară, cinci persoane și două mașini implicate
Prevederea din Codul Rutier de care trebuie să ştie toţi proprietarii de maşini. Şoferii riscă amenzi de până la 3.000 de lei
Şoferii români riscă amenzi substanţiale de până la aproape 3.000 de lei dacă încearcă să-şi protejeze maşina prin anumite căi.
Posesorii de mașini din România își pot monta, pentru a ține hoții la distanță, un sistem sonor antifurt, adică o alarmă auto.
Potrivit legislației rutiere în vigoare, românii nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis.
În caz contrar, şoferii români riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.
Cei care dețin mașini au posibilitatea de a-și monta alarme auto la acestea, sisteme ce au scopul de a împiedica sau îngreuna munca celor ce vor să fure obiecte din interiorul mașinii sau chiar vehiculul.
Cum trebuie să fie alarma maşinii, ca românii să nu ia amendă
Codul rutier stabilește și caracteristicile pe care trebuie să le aibă alarmele auto. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut.
Tototdată, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.
După cum stabilește Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00).
Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.
De asemenea, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile, care se declanșează la trecerea unei altei mașini.
„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul", se precizează în document, potrivit avocatnet.ro.
Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă.
Ținând cont de faptul că, în acest an, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le-ar putea primi cei care utilizează o alarmă auto ce nu respectă regulile impuse de lege sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.