Prognoza meteo pentru toată iarna. Europa, împărţită în trei

Prognoza meteo pentru toată iarna. Europa, împărţită în trei

Iarna vine cu un contrast puternic între nordul şi sudul continentului, cu furtuni frecvente în centrul Europei. O "centură" din nordul Spaniei, sudul Franţei, Elveţia, spre estul Europei, inclusiv jumătatea nordică a României, se va confrunta cu un număr ridicat de furtuni, cu ninsori abundente, în timp ce nordul Franţei şi marea Britanie vor fi scutite de "răzbunarea" iernii. Sudul continentului, inclusiv sudul României, va experimenta o iarnă mai blândă, potrivit prognozei AccuWeather.

Cu o presiune mare în nordul Marii Britanii pentru aproape tot sezonul rece, iarna va fi una tipică pentru Europa de nord-vest, cu perioade de calm atmosferic şi temperaturi normale. Furtunile vor fi ocazionale, chiar dacă nu vor lipsi nici masele de aer rece şi vânturile puternice. Cele mai puternice vânturi vor fi în decembrie, când masele de aer arctic vor pătrunde în Europa. Însă, odată ce aceste mase de aer vor înainta spre sud, nordul continentului va fi scutit de furtuni puternice.

Dacă nord-vestul Europei va fi ocolit de iarna dură, nu la fel vor sta lucrurile în Danemarca, Germania, Polonia, Belarus şi statele baltice. În prima parte a iernii, masele de aer rece se vor simţi mai mult în zona scandinavă, dar în a doua jumătate a iernii aceste mase de aer se vor instala mai la sud. Furtunile nu sunt o ameninţare serioasă nici în această zonă, pentru că traseul turbulenţelor va fi mai la sud.

Traseul furtunilor în sezonul rece va fi din nordul Spaniei, prin sudul Franţei, prin nordul Italiei şi Alpi, prin nordul Balcanilor şi Ucraina. Aceste zone se vor confrunta cu zăpezi, viscol şi inundaţii. Spre deosebire de iernile trecute, când furtunile durau câteva zile, în această iarnă furtunile vor fi mai rapide, însă bogate în precipitaţii. Umezeala din Mediterana va alimenta furtunile şi va cauza ploi abundente la altitudini joase şi ninsori în Alpi. Aceasta este o veste bună pentru skiori, pentru că stratul de zăpadă în centrul Europei va fi peste media anilor trecuţi. Totuşi, temperaturile mai mari decât în mod normal vor topi rapid zăpada în prima jumătate a iernii.

În a doua jumătate a iernii, zăpada va da bătăi de cap locuitorilor din Slovenia, Croaţia, Ungaria, Slovacia, nordul României şi vestul Ucrainei, pe măsură ce aerul polar va avansa spre sud şi va întâlni masele de aer umed. Deşi ninsorile la altitudini reduse vor fi mai puţine ca iarna trecută, la munte, inclusiv în Carpaţi, se vor înregistra căderi frecvente de zăpadă.

La sud de „centura" furtunilor, iarna va fi una blândă, începând chiar din sudul României. Temperaturi peste cele normale sunt aşteptate pentru perioade îndelungate în Spania, Italia, Potugalia şi mare parte din peninsula Balcanică. Aerul umed al Mediteranei ar putea provoca în sudul continentului şi furtuni cu ploi abundente şi descărcări electrice, ceea ce ar putea duce la inundaţii în unele zone din Spania, Italia, Franţa şi sudul Balcanilor.

28 de zile cu zăpadă vor fi în această iarnă la Bucureşti, potrivit prognozei AccuWeather. Sursa: stiripesurse.ro

Stirea anterioara

În ce oraş din România câinii pot circula cu autobuzele dacă-şi cumpără bilet

Stirea Urmatoare

Acțiune comună a polițiștilor de imigrări din Botoșani pentru prevenirea migrației ilegale și siguranța rutieră

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.