1 Octombrie ziua internaţională a persoanelor în vârstă
În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite a consacrat ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul “Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”.
Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.
În anul 2002, la Madrid, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea care stabileşte obiectivele prioritare şi angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populaţiei vârstnice, în principal cele din domeniul protecţiei sociale, ocupării, sănătăţii şi participării persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale şi politice ale societăţii.
Ziua de 1 octombrie, este o zi specială pentru noi toţi, tineri şi vârstnici deopotrivă, fiind un prilej pentru a ne arăta din plin respectul şi recunoştinţa pentru persoanele de vârsta a treia. Deşi adresăm urările cu prilejul zilei de 1 octombrie, respectul nostru se îndreaptă zi de zi către dumneavoastră, seniorii nostrii. De aceea, vă asigurăm că toată energia şi priceperea noastră, a celor care ne desfăşurăm activitatea la Casa Judeşeană de Pensii, au ca scop permanent o colaborare şi o relaţie cât mai bună cu pensionarii.
„Ziua de 1 octombrie marcheazã momentul în care, ne oprim cu gândul, sufletul şi o vorbă bună în faţa părinţilor şi bunicilor noştri, a celor care au muncit ieri pentru România de astăzi. Dorinţa şi urarea mea, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, este ca dumneavoastră să vă bucuraţi de sănătate, energie şi credinţă în ziua de mâine.
La rândul meu cred într-un viitor mai bun pentru noi toţi şi vreau să trăiesc într-o ţară care îşi preţuieşte valorile, o ţară dezvoltată şi civilizată, cu adevărat europeană, care îşi respectă vârstnicii, îşi iubeşe copiii şi le oferă tuturor, deopotrivă, o şansă la un trai decent.
Din cele mai vechi timpuri s-a scris despre întreaga viaţă ca fiind o luptă. Dar bătrâneţea în sine nu trebuie să reprezinte o problemă. Trebuie să fie o sumă a acelor experienţe care să ne ofere înţelepciunea de a putea zâmbi şi de a-i putea mulţumi lui Dumnezeu pentru această călătorie minunată, viaţa. Trebuie şi meritaţi să trăiţi în demnitate şi respect. De aceea vă asigur că veţi găsi în totdeauna un sprijin în ceea ce mă priveşte şi un partener deschis în instituţia pe care o conduc. Vă urez multă sănătate şi numai bucurii împreună cu toţi cei dragi”, declară directorul Casei Judeţene de Pensii Botoşani, Cristina Elena Anton.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.