Campanie de informare: AVERTISMENT lansat persoanelor care vor să lucreze în străinătate

Campanie de informare: AVERTISMENT lansat persoanelor care vor să lucreze în străinătate

Înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, solicitanţii locurilor de muncă din străinătate, le recomandăm să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul în vederea solicitării de informaţii referitoare la înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă.

În cazul finalizării medierii angăjării în străinatate, trebuie să verifice la semnarea  contractului individual de muncă în străinătate dacă acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit, condiţiile de protecţie socială.

Atenţionăm asupra faptului că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind tariful, de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a diferitelor litigii. De asemenea, au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă  dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi   în  limba romană.

Inspectorii de muncă verifică modul în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile legale privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate în sensul:

- identificării cazurilor în care agenţii de ocupare a forţei de muncă nu respectă prevederile Legii 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată şi ale HG 384/2001, modificată şi completată - luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către aceştia a prevederilor legale privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

- creşterii gradului de conştientizare a agenţilor de ocupare a forţei de muncă şi a cetăţenilor români care doresc să lucreze în străinătate în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale

diminuării consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către agenţii de ocupare a forţei de muncă a prevederilor legale menţionate.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Horoscopul săptămânii 18 - 24 noiembrie: Soarele intră în Săgetător și apar schimbări pentru zodii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.