Un sortiment de ciocolată din Lidl a fost retras de la vânzare. Ce au descoperit inspectorii ANSVSA
Armata Română recrutează masiv! Este nevoie de peste 20.000 de militari
Ministrul Apărării a declarat intenția de a mări efectivele armatei cu 20.000 de militari, având în vedere evoluțiile complexe de la granițele României.
Se fac recrutări în armata română! În contextul conflictului din Ucraina, Armata Română dorește să demareze recrutări masive, dar demersul se anunță dificil, mai ales că în ultimii ani numărul demisiilor din sistemul militar a crescut constant, iar interesul tinerilor pentru cariera militară a scăzut.
Ca rezultat, capacitatea de reacție a sistemului militar la schimbările imprevizibile din mediul de securitate poate întâmpina întârzieri. Această inițiativă nu va fi ușor de implementat, întrucât, acum, Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu dispune de schema de personal completă, iar școlile militare nu reușesc să atragă absolvenții de liceu.
Cu peste jumătate de an în urmă, MApN avea ocupate doar 72.037 de posturi. Cel mai probabil, în acest interval, ieșirile din sistem au continuat, iar numărul posturilor vacante a crescut. România ar avea acum doar 67.000 de militari activi și 50.000 în rezervă, însă aceste cifre nu sunt confirmate oficial.
În contextul crizei de personal, MApN a decis că admiterea la școlile militare postliceale ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru pregătirea maiștrilor militari și a subofițerilor se va realiza doar pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat, fără a mai implica un examen de admitere.
„Ne dorim să mărim efectivele Armatei Române de la 80.000 la 100.000, având în vedere evoluțiile complicate de la granițele noastre. Dar asta ține și de buget și de posibilitățile pe care le avem”, a explicat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, pentru Antena 3 CNN.
De ce are nevoie Armata Română?
Analistul militar Aurel Cazacu susține că pentru a reuși cu o campanie masivă de recrutare, MApN trebuie să adopte o serie de măsuri esențiale.
Prima preocupare este reprezentată de creșterea soldelor, subliniind că nu este vorba de o creștere de 5%, ci de o creștere semnificativă. Este necesar din cauza competiției acerbe de pe piața muncii. este important să se facă publicitate acestei creșteri, astfel încât tinerii să nu mai resimtă teama de a se implica în conflicte, asemenea celui prezent în proximitatea noastră.
De asemenea, este necesară îmbunătățirea calității vieții în cazărmi, subliniind necesitatea ca toate unitățile militare să respecte standardele NATO în privința dormitoarelor, sălilor de mese, grupurilor sanitare și hranei oferite.
A subliniat importanța interfeței dintre Armata Română și soldați, subofițeri, afirmând că aceștia trebuie să manifeste un grad de cultură și civilizație, să fie înlocuiți cu cadre care să se comporte civilizat, să cunoască limba engleză, să lucreze la calculator, să utilizeze eficient tehnica militară și să fie modele pentru ceilalți militari, așa cum se întâmplă în toate armatele NATO.
„Pe de altă parte, foarte important, vorbim de interfața Armatei Române cu soldatul, subofițerii. Aceștia trebuie să dea dovadă de un anumit grad de cultură și civilizație. Trebuie să scăpăm de subofițerii de tip «plutonier de pe vremea lui Ceaușescu» care în mare parte aveau o cultură îndoielnică și care nu știau decât să umilească militarii.
Acești subofițeri trebuie să fie niște cadre care știu să se poarte civilizat, știu engleză, știu să lucreze pe un calculator, știu să folosească la perfecție tehnica din dotare și știu să lupte. Pe scurt, trebuie să fie un exemplu pentru militari așa cum sunt în toate armatele NATO.
În fine, nu trebuie uitată dotarea. Dacă militarii se trezesc că trebuie să folosească echipamente și tehnică din anii ’60-’70, atunci nu mai facem nimic. Sisteme moderne de armament și echipamentul individual de ultimă oră dau încredere militarului.
Astfel echipați, mulți tineri vor înțelege că, în cazul unui conflict, riscurile de a fi afectați personal sunt mai mici”, a explicat expertul militar Aurel Cazacu.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.