Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO
Mii de primari nu au vrut cadastru gratuit pentru români. Mai au la dispoziție 45 de zile
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a anunțat că dispune de bani pentru a înregistra gratuit, numai în acest an, șapte milioane de imobile. Anul trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii. Așadar, primarii nu par interesați să acceseze fondurile alocate prin Programul Național de cadastru și Carte Funciară 2015-2023.
Brașovul și Clujul sunt județele în care primarii nu au fost interesați, anul trecut, să facă acte gratuite cetățenilor prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). Și asta, susțin surse autorizate din Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în condițiile în care a fost îmbunătățită legislația în domeniu, iar primarii au fost instruiți „să pună mâna pe bani”, în sprijinul lor fiind elaborat și un ghid special. În 2016, dintre cele 2.960 de primării care ar fi putut să ceară bani de la ANCPI, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii.
Bani pentru șapte milioane de imobile
Totuși, susțin aceleași surse, din anul 2015, când a început înregistrarea gratuită, ANCPI a înregistrat, prin PNCCF, cel mai mare număr de imobile, practic, cât în 12 ani. Numai între 2016-2017 au fost înregistrate, în 36 de județe, 307.058 de imobile cu bani de la Agenție.
Județul cu cel mai mare număr de imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, este Olt. Aici au fost eliberate gratuit peste 69.000 de cărți funciare. Este urmat de Teleorman, cu peste 52.000 de imobile și Argeș, cu peste 43.000 de imobile. ANCPI a anunțat, recent, printr-un comunicat de presă, că are în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 101 de Unități Administrativ Teritoriale, din 34 de județe. Pentru anul 2017, ANCPI are un buget alocat de 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile. Orice primărie din țară poate accesa sumele alocate de ANCPI, prin intermediul oficiilor de cadastru, subordonate ANCPI. Fiecare primărie poate primi în acest an 150.000 de lei, față de 135.000 de lei în 2016. Recent, ANCPI a anunțat că primarii au termen 45 de zile (până pe data de 24 iulie), în care pot încheia contracte de finațare cu OCPI-urile pentru a primi banii de la ANCPI. Pasul următor ar fi încheierea contractelor dintre primării și firmele autorizate să execute lucrări de cadastru, gratuit pentru cetățeni.
Cum se fac actele gratuite
Cetățenii trebuie să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate.
De asemenea, este important să verificăm informațiile privitoare la imobilele pe care le deținem, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. Proprietarii trebuie să mai știe că pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte.
Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) se desfășoară în perioada 2015-2023. Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul național este finanțat din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale.
Lucrările de înregistrare sistematică sunt gratuite pentru cetățeni, persoane fizice sau juridice, în momentul în care pe raza localității în care se află imobilul începe procesul de înregistrare sistematică. Mai mult, cetățenii nu vor plăti nimic pentru dezbaterea succesiunilor, costurile fiind suportate de ANCPI.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.