Realitatea virtuală – Un nou mod de învăţare pentru specialiştii Delgaz Grid
Peste 200 electricieni şi ingineri din domeniul exploatării staţiilor de transformare a energiei îşi vor îmbunătăţi performanţele profesionale cu ajutorul unui sistem de pregătire în realitate virtuală;
100.000 de euro reprezintă investiţia pentru achiziţionarea acestui echipament.
Sistemul de învăţare în realitate virtuală, pus la dispoziţia Centrului de Educaţie Profesională în domeniul Electricitate de la Suceava al companiei Delgaz Grid, simulează un spaţiu tridimensional ce reproduce fidel o staţie electrică de transformare, oferind un mediu de interacţiune cu echipamentele specifice acestui tip de instalaţii energetice.
Cursanţii exersează, în mediul virtual, o serie de manevre pe care ulterior le vor executa în activitatea curentă, în mediul real, din staţiile electrice de transformare. Astfel, personalul tehnic are posibilitatea de a executa, fără riscuri, manevre în cadrul unei staţii de transformare virtuale, ceea ce îl va ajuta să obţină deprinderile şi cunoştinţele necesare operării/manevrării echipamentelor în condiţii de siguranţă.
În cadrul acestui sistem performant de învăţare sunt descrise cinci scenarii de lucru, electricienii fiind solicitaţi să realizeze operaţii diverse: alegerea echipamentelor de protecţie specifice, utilizarea sistemului SCADA (achiziţie de date şi control de la distanţă), manevre cu întreruptoare de medie tensiune, înlocuirea unor siguranţe, trecerea consumului de energie electrică de pe un transformator pe altul etc.
Fiecare scenariu are paşi bine definiţi, conform unor situaţii reale întâlnite în practică, electricianului nefiindu-i permise abateri care l-ar afecta în mod direct sau care ar duce la avarii în sistemul energetic. În cazul în care un electrician face o manevră periculoasă simularea este oprită automat, instructorii explică cursantului eroarea făcută, scenariul fiind repetat până la însuşirea deplină a succesiunii manevrelor.
Sistemul de învăţare în realitate virtuală completează dotările Centrului de Educaţie Profesională unde electricienii Delgaz Grid au la dispoziţie toate echipamentele pentru dezvoltarea aptitudinilor profesionale: celule electrice de înaltă şi medie tensiune, transformatoare de putere, reţele şi stâlpi electrici pentru diferite tensiuni nominale, panouri de comandă şi control, contoare, echipamente de acţionare etc.
Toate sesiunile de pregătire, atât cele teoretice, cât şi cele practice, se realizează sub îndrumarea unor instructori cu vastă experienţă în domeniul energetic. Astfel, electricienii noştri vor fi capabili să facă faţă oricăror situaţii apărute în activitatea curentă, fară riscuri, atât pentru ei înşişi sau pentru clienţi, cât şi pentru instalaţiile şi echipamentele pe care le exploatează.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.