Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO
România va ajuta Republica Moldova cu 200.000 de doze de vaccin anti-Covid
România va dona Republicii Moldova 200.000 de doze de vaccin anticovid. Este anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis în prima sa vizita oficială la Chișinău după alegerea Maiei Sandu ca șef al statului. În timp ce la noi a ajuns a doua tranță de vaccin împotriva Covid-19, președintele Iohannis a mers la Chișinău cu vestea că o parte dintre doze vor ajunge și în Republica Moldova.
Klaus Iohannis, președintele României: „Furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare”.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente de protecție și sprijin uman pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Medicii români au lucrat timp de câteva săptămâni cot la cot cu medicii noștri pentru a salva vieți în Republica Moldova. Vă mulțumesc frumos pentru acest sprijin”.
Dozele de vaccin anticovid fac parte dintr-un pachet mai larg de ajutoare destinate Chișinăului. România va trimite și 6.000 de tone de motorină pentru a veni în sprijinul agricultorilor, afectați și ei de pandemie, 100 de milioane de euro granturi nerambursabile și 250.000 de euro pentru independența mass media.
Klaus Iohannis, președintele României: „Mă bucur că această vizită la Chișinău se realizează pe fondul unui vot masiv al cetățenilor Republicii Moldova în favoarea implementării reformelor democratice”.
Declarație comună a celor doi președinți
Aceasta este prima vizită la nivel înalt primită, la Chişinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de preşedinte, în urma alegerilor din 15 noiembrie din Republica Moldova. Iohannis a fost primit cu onoruri militare, de către omologul său moldovean, Maia Sandu, fiind întâmpinat cu pâine şi sare.
Ceremonia de primire a cuprins intonarea imnurilor naţionale ale României şi Republicii Moldova şi trecerea în revistă a gărzii de onoare. Cei doi președinți au semnat și o declarație comună. La finalul declarațiilor de presă, Maia Sandu i-a făcut un cadou simbolic președintelui României, o monedă emisă de Banca Națională a Moldovei.
„Vreau să vin cu un dar simbolic către dumneavoastră. Vreau să vin cu acest dar care este pentru sacrificiul sau recunoștință pentru sacrificiul medicilor, al lucrătorilor medicali. Și în Republica Moldova, și în România, medicii sunt eroii vremurilor noastre, și aceatsa este o monedă emisă de Banca Națională a Republicii Moldova, care celebrează sacrificiul și dedicația medicilor în această perioadă dificilă.” - a spus Maia Sandu.
Pachet de sprijin pentru R. Moldova, care cuprinde inclusiv vaccinuri anti-COVID
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la Chişinău că România a pregătit un pachet de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, care ar urma să includă până la 200.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus.
„Doresc să subliniez în mod special că România este şi va rămâne prietenul sincer şi principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova. Prezenţa mea astăzi aici, investiţiile realizate dezinteresat de România şi asistenţa semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru. Suntem alături de preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, şi suntem pregătiţi să furnizăm întreaga asistenţă de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului său reformator şi pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confruntă. În acest sens, îmi face plăcere să anunţ un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a spus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă cu omologul său, Maia Sandu.
Potrivit preşedintelui, acest pachet are în vedere încheierea cât mai rapidă a celui de-al şaselea Protocol adiţional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilităţii Acordului şi extinderea domeniilor de cooperare.
„Astfel, vom putea continua şi extinde programele bilaterale de asistenţă de succes de până acum”, a precizat Klaus Iohannis.
O altă măsură este susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID prin furnizarea de până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea, la Chişinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de specialişti, care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. Conform lui Iohannis, este necesară o cooperare strânsă cu autorităţile de specialitate ale Republicii Moldova şi implicarea acestora.
Totodată, România va furniza medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19. Pachetul de sprijin include şi acordarea, ca ajutor extern, a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6.000 de tone, pentru susţinerea agricultorilor din Republica Moldova.
„Vom continua sprijinul pentru consolidarea societăţii civile şi a independenţei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuţii financiare, cel puţin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro”, a menţionat Iohannis.
O altă măsură vizată este iniţierea unei cooperări aprofundate pe linia justiţiei şi a luptei anticorupţie. România are în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei pentru perioada 2021 - 2025, pentru a susţine procesul de reformă a sistemului de învăţământ din Republica Moldova, precum şi acordarea de locuri de studii, cu bursă şi fără bursă, în învăţământul preuniversitar şi superior de stat.
„Am luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova iniţierea negocierilor pentru Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice. Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale”, a precizat Iohannis.
Preşedintele a adăugat că Ministerul român al Apărării Naţionale va realiza transferul către Republica Moldova a unei donaţii separate de medicamente şi echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19. Votul la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova reprezintă un semnal în privinţa direcţiei în care cetăţenii moldoveni doresc ca ţara să se îndrepte, a afirmat Iohannis, exprimându-şi speranţa ca forţele politice “să nu acţioneze în sens contrar”.
„Mă bucur că această vizită la Chişinău se realizează pe fondul unui vot masiv al cetăţenilor Republicii Moldova în favoarea implementării reformelor democratice în conformitate cu valorile integrării europene. Acest vot clar în favoarea reformelor reprezintă un semnal în privinţa direcţiei pe care cetăţenii doresc ca Republica Moldova să se îndrepte. Eu sper că toate forţele politice din Republica Moldova să înţeleagă acest semnal limpede şi să nu acţioneze în sens contrar”, a precizat Iohannis, potrivit Agerpres.
Maia Sandu: Pornim o nouă etapă în cooperarea dintre Republica Moldova şi România
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că din acest moment începe „o nouă etapă în cooperarea bilaterală” cu România. Ea a susţinut o declaraţie de presă comună cu preşedintele Iohannis.
„Mă bucur că, începând cu ziua de astăzi, Republica Moldova şi România reintră într-o interacţiune firească frăţească şi deschisă. În aceste zile, Republica Moldova păşeşte într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât şi pe dimensiunea politicii externe, o etapă a ieşirii din izolare internaţională şi de conexiune la spaţiul european, la vecinii şi partenerii noştri strategici”, a spus preşedintele Moldovei.
Maia Sandu a vorbit despre colaborarea cu România în viitor.
„Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova şi România, care va aduce beneficii cetăţenilor ambelor state şi va contribui la construirea unui viitor mai bun”, a adăugat ea.
Declarația comună a președintelui României, Klaus Iohannis, și a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, semnată la Chișinău
Textul complet al documentului:
„România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană. România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.
România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral.
Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media. Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.
Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova. Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune.” Sursa: Pro TV
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.