Lovitură pentru medicina privată. Guvernul a schimbat discret regimul fiscal al medicilor din privat

Lovitură pentru medicina privată. Guvernul a schimbat discret regimul fiscal al medicilor din privat

Guvernul a impus noi restricții fiscale medicilor din sistemul privat printr-o ordonanță de urgență semnată pe 31 ianuarie 2025.

Modificarea îi obligă pe aceștia să activeze ca persoană fizică independentă (PFI) pentru a putea presta servicii în mai multe locuri, renunțând astfel la forma juridică a SRL-ului, utilizată până acum. Această schimbare atrage taxe mai mari, ceea ce, spun medicii, va duce inevitabil la creșterea prețurilor pentru pacienți, scrie Profit.ro.

Măsura a trecut inițial neobservată, însă medicii trag acum un semnal de alarmă cu privire la impactul asupra costurilor serviciilor medicale.

Un medic a explicat pentru Profit.ro ce înseamnă această schimbare: „Eu îmi făceam un SRL și colaboram ca medic cu trei-patru clinici. Și le tăiam factură pe SRL-ul meu, în funcție de cât am prestat, și eram plătit de aceste trei-patru clinici.

Acum, lucrurile stau în felul următor: mi-am făcut SRL și pot încasa pe SRL bani direct de la pacient. Deci, dacă îmi fac clinică — cum am, de exemplu, clinica mea din Vărăști — acolo pot să încasez de la pacienți sau de la Casa de Asigurări.

Dar, dacă vreau să mai fac o colaborare cu o altă clinică din București, unde să fac consultații cu plată, trebuie să îmi fac și PFI pentru ceea ce primesc de acolo. Pentru că, dacă facturez pe SRL, atunci devine ilegal. Însă, pe PFI sunt taxe mai mari, pe SRL taxe mai mici”, a spus, pentru Profit.ro, medicul Răzvan Vintilescu.

Medicul Răzvan Vintilescu avertizează că această măsură afectează toți medicii care lucrează în rețele private deoarece nu vor mai putea colabora decât sub forma PFI, care nu permite deducerea anumitor cheltuieli, cum ar fi cele pentru transport sau echipamente.

Această modificare legislativă este considerată de specialiști o piedică pentru medicii din sistemul privat, iar efectele sale vor fi resimțite în scumpirea serviciilor medicale.

„Absolut, dar absolut toți medicii care lucrează în rețelele private — MedLife, Regina Maria, Medicover, Sanador, etc. — lucrează pe SRL-uri. Potrivit acestei ordonanțe, ei nu vor mai putea să lucreze în acele spitale decât ca PFI-uri. Atât. PFI-ul este un fel de PFA. Pe PFI nu îți mai poți deduce cheltuieli cu benzina, cu mașina, cu mai știu eu ce. Automat, medicii vor vrea să își recupereze banii. Normal! Pentru că se dau la stat, ceea ce înseamnă că iarăși vor crește prețurile în privat la sănătate”, a mai explicat Vintilescu.

Medicul spune că cele mai afectate categorii de medici vor fi ginecologii, chirurgii, dermatologii, cardiologii, psihiatrii și stomatologii.

Stirea anterioara

Amendă 1.620 lei pentru șoferii din România. Talonul auto trebuie actualizat. Aveți la dispoziție 30 de zile

Stirea Urmatoare

Incendiu într-o gospodărie din Coțușca. Proprietara de 70 de ani, a suferit un atac de panică

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.