Schimbare majoră asupra stagiului militar din România. Vești bune pentru tineri!

Schimbare majoră asupra stagiului militar din România. Vești bune pentru tineri!

Stagiul militar în România nu mai este obligatoriu încă de la începutul anilor 2000. Cu toate astea există tineri care și-ar dori să facă voluntar armata. Declarația vine din partea ministrului de resort, Vasile Dîncu, care are în plan un proiect pentru acești tineri.

Armata Română și noua viziune de la MApN
Din prima zi de mandat, Nicolae Ciucă declara că și-ar dori, sub o formă sau alta, reintroducerea stagiului militar pentru tinerii României. Deși nu mai este obligatoriu încă de la începutul anilor 2000, stagiul militar poate fi făcut în continuare. Există posibilitatea de a rămâne încadrat ca și militar angajat. Nicolae Ciucă și-ar dori modificarea legislației cu privire la acest aspect, declarând:

„Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar. Precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire. Elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză. Este o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ.”, se arată în programul premierului Nicolae Ciucă de guvernare.

Pentru moment este la stadiul de intenție și poate de discuții, dar s-ar putea ca în următorii ani să apară modificări cu privire la stagiul militar și obligativitatea acestuia. Dar până atunci, actualul ministru MApN, Vasile Dîncu vine cu o altă propunere.

Stagiul militar și voluntariatul plătit în cadrul MApN
Conform oficialului, există destul de mulți tineri care și-ar dori să facă voluntariat în cadrul forțelor MApN. În acest context, Vasile Dîncu vine cu o propunere legislativă. Aceasta va creea cadrul legal pentru cei care vor să facă voluntariat în Armata Română, dar să fie unul plătit, mai spune ministrul.

„Ar putea să fie o formă de instruire, dar nu în sensul de stagiu militar obligatoriu. O formă de instruire pe care tot mai multe ţări au introdus-o în acest moment, o formă de voluntariat. (…) Există tineri care vor să facă instruire militară, care vor să participe la acest tip de educaţie şi, atunci, prin voluntariat s-ar putea găsi această soluţie. Evident că şi voluntarii, în ţări unde există voluntariat în armată, sunt plătiţi. Adică, au o formă prin care sunt şi plătiţi, nu e voluntariat sută la sută. Dar câştigă şi societatea, pot să câştige şi ei şi nu există obligativitate. Cred că aceasta este o soluţie mai interesantă, pe care am putea-o discuta politic. Deocamdată, este la nivelul de idee. Eu, personal, cred că nu este o idee rea.”, a spus Vasile Dîncu, la Cluj.

Stirea anterioara

Rapid – FC Botoșani 1-1. Giuleștenii ratează o bună oportunitate de a se apropia de podium

Stirea Urmatoare

Pomul de Crăciun, ediția 2024 - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.