Toţi românii trebuie să afle. Noua lege a Poliţiei Române, promulgată de preşedintele Iohannis
Noua lege a Poliţiei Române a fost promulgată, de preşedintele Iohannis şi prevede schimbări pe care toţi românii trebuie să le afle.
Luni, 2 mai 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat un proiect de lege pentru modificarea legii privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, iar noile reguli vor intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial al României.
În prezent, legea Poliţiei Române prevede că, atunci când poliţiştii au suficiente motive pentru a duce o perosană la secţia de poliţie, în general pentru verificări suplimentare sau legitimare, cercetările trebuie începute "de îndată" ce ajung la sediu. Totuşi, legea nu prevedea o perioadă de timp în care românii puteau fi ţinuţi la sediul Poliţiei.
Acum, noua lege a Poliţiei Române prevede introducerea unei durate maxime de timp pentru efectuarea verificărilor sau pentru aplicarea unor măsuri legale.
Astfel, poliţiştii vor fi presaţi de timp pentru a face verificările suplimentare, iar la finalul perioadei, indiferent de rezultate, vor fi obligaţi să îi lase pe cetăţeni să plece.
Legea Poliţiei Române, modificată. Klaus Iohannis a promulgat proiectul
Concret, prin noile modificări aduse legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, verificările nu vor putea depăşi "un termen de opt ore de la momentul iniţierii deplasării".
Totuşi, în situaţia în care poliţiştii nu vor putea stabili identitatea persoanei respective în termenul de opt ore, acesta se va prelungi "cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși un termen de 12 ore de la momentul inițierii deplasării".
Drept urmare, după ce noua lege a Poliţiei Române, promulgată de preşedintele Iohannis, va fi publicată în Monitorul Oficial, poliţiştii vor fi obligaţi să înceapă verificările asupra unei persoane şi să le încheie în cel mult opt ore, iar în situaţii excepţionale în cel mult 12 ore.
Potrivit noii legi, poliţiştii vor fi obligaţi să permită persoanei cercetate să plece, în următoarele condiţii:
- la finalizarea cercetărilor, chiar dacă termenul legal de opt ore (sau cel excepţional de 12 ore) nu a expirat încă;
- la expirarea termenului de opt ore, dacă identitatea persoanei a fost stabilită;
- la expirarea termenului special de 12 ore, chiar dacă identitatea persoanei nu a fost stabilită.
În concluzie, un român dus la sedţie de poliţişti nu va putea sta pentru verificări mai mult de 12 ore, notează avocatnet.ro.
Când pot duce poliţiştii o persoană la secţie pentru verificări
Potrivit legii, polițiștii pot duce o persoană la secție atunci când:
nu se poate stabili identitatea ei sau când există suspiciuni că identitatea declarată nu e cea adevărată ori că documentele ar putea fi false;
din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor sau bunurilor aflate asupra sa, creează motive pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
prin acțiunile sale pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, ori ordinea publică;
luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.