Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO
Ministrul Daniel Constantin şi secretarul de stat Valentin Şoneriu din cadrul MADR au răspuns întrebărilor deputaţilor liberali
Ministrul Daniel Constantin, împreună cu secretarul de stat Valentin Şoneriu au fost invitaţi astăzi, luni, 30 septembrie, la şedinţa grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. Domniile lor au prezentat principalele obiective ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru perioada următoare şi au răspuns chestiunilor de actualitate ridicate de deputaţii liberali.
Domnul Daniel Constantin le-a prezentat deputaţilor principalele direcţii ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR). Ministrul şi-a arătat încrederea că rolul parlamentarilor va fi unul “crescut şi vizibil” în direcţionarea fondurilor către diferite sectoare.
Ca şi până acum, ministrul Daniel Constantin a declarat că prioritatea MADR rămân fondurile europene. “Fondurile europene reprezintă principala sursă de finanţare a agriculturii şi aşa va rămâne şi în perioada următoare”, a spus ministrul în şedinţa de grup a PNL. El a exemplificat că, anul trecut, pentru agricultură s-a alocat un miliard de euro din bugetul de stat, în timp ce, din fonduri europene, au fost atrase 2,3 miliarde de euro. Pentru acest an, rata de absorbţie va fi de circa 2,3-2,4 miliarde de euro.
În premieră, ministrul Daniel Constantin a declarat că instituţia pe care o conduce are în vedere o serie de modificări privind legea prin care fermierii beneficiază de certificatele de depozit. O comisie specială va fi formată în acest sens din reprezentanţi ai MADR, parlamentari şi exponenţi ai principalelor instituţii financiare din România. Potrivit ministrului Constantin, actualele prevederi legale sunt restrictive, astfel că, un număr redus de fermieri au obţinut până în prezent certificate de depozit şi, dintre beneficiari, o parte deţineau deja propriile spaţii de depozitare. Prin modificarea cadrului legal, certificatele vor fi accesibile unui număr mai mare de fermieri, este asigurarea pe care ministrul a dat-o deputaţilor PNL.
Începând de anul viitor, ministrul Daniel Constantin a anunţat că, asemenea programului de reconversie pomicolă, fermierii români vor avea posibilitatea de a accesa şi fonduri pentru înfiinţarea de livezi printr-un program de reconversie pentru livezi.
Referitor la tinerii fermieri care nu au beneficiat de Măsura 112 în ultima sesiune, din cauza unor întârzieri în analizarea dosarelor, ministrul Constantin le-a declarat deputaţilor că pentru finanţarea proiectelor acestora este nevoie de o sumă de 1,5 milioane de euro ce ar putea fi alocată din bugetul de stat.
Pentru anul viitor, Daniel Constantin a anunţat, în cadrul şedinţei de grup a PNL, că agricultorii ar putea primi 139 de euro/hectar, fonduri europene la care se adaugă un maxim de 27 euro- fonduri de la bugetul de stat în anul 2013, potrivit unor calcule preliminare.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.