Afecțiunea cardiacă mortală pe care mulți oameni nu știu că o au. Majoritatea sunt diagnosticați când boala este avansată

Afecțiunea cardiacă mortală pe care mulți oameni nu știu că o au. Majoritatea sunt diagnosticați când boala este avansată

O afecțiune cardiacă stârnește îngrijorare în rândul medicilor și pacienților din toată lumea. Depistată prea târziu, aceasta duce la deces.

Este vorba despre stenoza de valvă aortică - o îngustare sau rigidizare a valvei aortice din inimă, scrie Daily Mail.

Supapa, care se deschide și se închide de aproximativ 100.000 de ori pe zi, lasă sângele să curgă din ventriculul stâng - camera principală de pompare a inimii - către aortă, cel mai mare vas de sânge al corpului.

Dacă supapa nu funcționează corect organele vitale, mușchii și țesuturile de oxigen rămân fără combustibil declanșând amețeli și dificultăți de respirație.

Stenoza aortică poate provoca insuficiență cardiacă potențial fatală
Experții spun că, lăsată netratată, stenoza aortică poate provoca insuficiență cardiacă potențial fatală - în cazul în care inima, incapabilă să pompeze sângele eficient, se uzează din cauza efortului de a menține circulația.

Mulți nu vor avea simptome și vor fi diagnosticați doar când afecțiunea este avansată - când jumătate ar putea muri în cinci ani fără tratament prompt, potrivit cercetărilor efectuate de NHS England, universitățile din Marea Britanie și Universitatea Notre Dame din Fremantle, Australia.

Medicii spun că cea mai frecventă cauză a stenozei aortice este uzura inimii și afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Când îngustarea este ușoară sau moderată, inima compensează și pacienții nu prezintă simptome, explică dr. Maurice Pye, cardiolog senior la Spitalul York. „În momentul în care apar simptomele, cum ar fi senzația de apăsare în piept, fluturarea inimii, dispneea sau durerea în piept, boala este deja destul de severă.

Mai devreme de acest stadiu, boala poate fi depistată doar dacă un medic ascultă inima din alt motiv și aude un murmur”, spune el.

Un suflu cardiac poate indica că sângele nu curge corect din inimă și valva aortică poate fi defectă. Are un sunet de „șușut” sau „swishing”, produs de fluxul sanguin turbulent, spre deosebire de sunetele mai lin ale fluxului de sânge într-o inimă sănătoasă.

Cum se tratează această afecțiune
Tratamentul implică de obicei fie o intervenție chirurgicală pe cord deschis pentru înlocuirea valvei, fie, la pacienții de peste 75 de ani, care pot fi prea fragili pentru aceasta, o procedură mai puțin invazivă (numită TAVI) în care valva este operată printr-un vas de sânge în coapsă sau piept.

Dar nu întotdeauna persoanele în vârstă sunt afectate. Persoanele de până în 40 de ani pot suferi de astfel de probleme ale inimii.

Stirea anterioara

Horoscopul lunii august. Racii se scaldă în bani, Peștii negociază sau semnează cu succes un contract

Stirea Urmatoare

Bărbat depistat sub influența alcoolului la Bucecea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.