Alimente care îți protejează ficatul

Alimente care îți protejează ficatul

Ficatul este un organ foarte complex cu multe funcții. Îndeplinește o varietate de sarcini de bază, de la producerea de proteine, colesterol și bilă până la stocarea vitaminelor, mineralelor și carbohidraților.

De asemenea, neutralizează toxinele, alcoolul, drogurile și subprodusele naturale ale metabolismului. Menținerea ficatului în stare bună este importantă pentru menținerea sănătății optime.

Cafea
Cafeaua este una dintre cele mai bune băuturi pentru sănătatea ficatului. Cercetările arată beneficiile consumului de cafea. Protejează organismul de bolile hepatice. De exemplu, studiile au arătat în mod repetat că consumul de cafea poate reduce riscul de ciroză sau leziuni hepatice permanente la persoanele cu boală hepatică cronică. Consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat și are efecte pozitive asupra bolilor hepatice și a inflamației hepatice. Cafeaua poate reduce, de asemenea, inflamația și crește nivelul de glutation Glutationul este un antioxidant care neutralizează radicalii liberi nocivi din organism. Aceste beneficii par să provină din capacitatea cafelei de a preveni acumularea de grăsime și colagen, două semne distinctive majore ale bolilor hepatice. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate ale cafelei sunt numeroase, dar cel mai mult beneficiază ficatul.

Ceaiul
Se crede că ceaiul este bun pentru sănătatea ta în general, dar cercetările sugerează că poate avea beneficii specifice pentru ficat. Un studiu major realizat în Japonia a constatat că consumul a cel puțin 5 căni de ceai verde pe zi a fost asociat cu valori îmbunătățite ale markerilor de boli hepatice. Un alt studiu a constatat că ceaiul verde bogat în antioxidanți a îmbunătățit nivelul enzimelor hepatice după ce a fost băut. În plus, consumul de ceai verde poate reduce stresul oxidativ și reduce depozitele de grăsime în ficat. Persoanele care beau în mod regulat ceai verde au mai puține șanse de a dezvolta cancer la ficat. Cu toate acestea, înainte de a folosi ceaiul verde în cantități mari, trebuie cerut sfatul medicului. În unele boli hepatice, ceaiul verde nu este potrivit, deși în altele poate juca un rol extrem de benefic.

Grapefruit
S-a demonstrat că efectele protectoare produse de consumul de grapefruit reduc inflamația și protejează celulele. Acest fruct conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Doi dintre cei mai importanți antioxidanți găsiți în grapefruit sunt reprezentați de naringenină și naringină. Aceste două flavonoide ajută la protejarea ficatului de leziuni. De asemenea, studiile au arătat că pot reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, o boală cauzată de inflamația cronică. Consumul de grepfrut poate îmbunătăți capacitatea ficatului de a metaboliza alcoolul și poate contracara unele dintre efectele negative cauzate de consumul de alcool.

Afine și merisoare
Afinele și merișoarele conțin antociani și antioxidanți care au mai multe beneficii pentru sănătate. Consumul acestor fructe poate proteja ficatul de boli și ajută la creșterea imunității. Antioxidanții prezenți în aceste fructe pot încetini dezvoltarea leziunilor hepatice și a fibrozei. În plus, consumul de afine poate inhiba dezvoltarea celulelor care provoacă cancer la ficat.

Strugurii
Strugurii, în special strugurii negri și roze, conțin o varietate de compuși benefici pentru sănătatea ficatului. S-a demonstrat că resveratrolul, cel mai cunoscut compus din struguri, reduce inflamația și previne afectarea ficatului. În plus, un studiu efectuat la persoane cu boală hepatică grasă non-alcoolică a arătat că consumul de extract de semințe de struguri a îmbunătățit funcția hepatică după 3 luni.

Fructul de cactus
Fructul de cactus, denumirea științifică Opuntia ficus-indica, a fost folosit de multă vreme în America Latină ca remediu pentru ulcerul stomacal, răni, oboseală și boli hepatice. Studiile au arătat că extractul de fructe de cactus poate reduce efectele alcoolului, cum ar fi greața, durerile de cap și apatia. Aceste efecte s-au datorat unei reduceri a inflamației ficatului, care apare adesea după consumul de alcool.

Suc de sfeclă
Sucul de sfeclă este o sursă bună de nitrați și antioxidanți. Acestea pot ajuta la menținerea funcției inimii și ficatului și, de asemenea, pot reduce daunele cauzate de inflamație. Sucul de sfeclă poate crește, de asemenea, nivelul enzimelor hepatice.

Legume crucifere
Legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și broccoli, sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de fibre și gustul distinctive. Aceste legume sunt, de asemenea, bogate în compuși benefici.
Consumul acestor legume crește nivelul enzimelor hepatice implicate în detoxifiere. În plus, legumele crucifere pot reduce stresul oxidativ și pot preveni insuficiența hepatică.

Nucile
Nucile sunt alimente bogate în grăsimi și nutrienți, inclusiv vitamina E, care joacă un rol important ca si antioxidant. Acest ingredient are mai multe beneficii pentru sănătate, în special pentru ficat și inimă. Consumul de nuci poate crește nivelul enzimelor hepatice și poate reduce riscul de boli hepatice.

Peste gras
Peștele gras conține acizi grași omega-3, un tip de grăsime sănătoasă care poate reduce inflamația și poate reduce riscul de boli hepatice și de inimă. Grăsimea din acești pești influenteaza in mod benefic ficatul prin menținerea nivelurilor normale de enzime și combaterea inflamației ficatului.

Stirea anterioara

Dosar penal un cetățean din Flămânzi care a băut bine și apoi a urcat la volan

Stirea Urmatoare

Incidente electorale în județul Botoșani. Persoane sancționate pentru fotografierea buletinului de vot, comercializare alcool și scandal

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.