Alimente sănătoase pentru o sarcină uşoară

Alimente sănătoase pentru o sarcină uşoară

A manca sau a nu manca – daca ar fi asa de simplu, nimeni nu ar mai scrie despre alimentatia corecta in sarcina. Medicii n-ar mai trebui sa explice si sa combata miturile, cum ar fi acela ca in sarcina femeia trebuie sa manance cat pentru doi.

Îţi venim în ajutor cu o listă de superalimente care te vor ajuta în această perioadă:

1. Iaurt grecesc

- este o sursă extrem de importantă de calciu pentru viitoarele mămici;
- se recomandă o doză de 1000-1300 mg de calciu zilnic pentru femeile însărcinate;
2. Seminţe de chia

- se recomandă atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada de alăptare;
- ajută la echilibrarea conţinutului de zahăr de sânge, prevenind diabetul postnatal;

3. Curmale

- influenţează pozitiv sarcina şi travaliul;
- dintre toate fructele uscate, curmalele sunt cele mai bogate în antioxidanţi;

4. Fulgi de ovăz

- o sursă importantă de fier, fibre şi vitamina B1, fulgii de ovăz sunt aliaţii tăi în timpul sarcinii!
- o doză de 80-100g de fulgi de ovăz la micul dejun îţi asigură 30% din doza zilnică de magneziu necesară;

5. Somon

- grăsimile sănătoase din somon vor ajuta la dezvoltarea creierului copilului;
- consumul de somon întăreşte sistemul imunitar şi previne apariţia depresiei postnatale;

6. Quinoa

- stimulează producţia lactaţiei;
- fiind foarte bogată în fibre, quinoa ajută la eliminarea uşoară a toxinelor şi la prevenirea constipaţiei atât de dese în timpul sarcinii.

Alimentatia corecta in sarcina – lista celor mai bune produse

Bebelusul si mama au nevoie de o dieta bogata in vitamine, minerale, dar si in grasimi sanatoase. Include in dieta zilnica alimente bogate in vitaminele B (mai ales B9), C si D, in minerale, precum calciu, fier, magneziu, iod, acizi grasi polinesaturati Omega-3. Alimentatia corecta in sarcina trebuie sa fie formata din legume proaspete, uscate si cu frunze (sfecla, creson, spanac, salata verde). Mizeaza pe leguminoase, de exemplu fasole alba, linte, mazare, naut. Fructele proaspete trebuie sa faca parte din meniul tau zilnic, dar si fructele uscate, oleaginoase, sunt foarte importante pentru sanatatea mamei si a fatului. Alune, nuci, migdale, fistic – toate aduc beneficii pentru sanatate in sarcina.

Legat de carne, este indicat sa consumi carne de vaca slaba, peste gras si hranitor, cel mult de doua ori pe saptamana. In privinta lactatelor, lucrurile sunt mai simple: consuma branzeturi cu continut moderat de grasimi, iaurturi si lapte batut. Mananca oua, dar nu exagera, si include in dieta de gravida uleiuri sanatoase, cum ar fi cele de rapita sau nuca. E bine sa mananci si ceva dulce, insa opteaza pentru un dulce sanatos, cum este ciocolata neagra. Truc: imbogateste continutul nutritiv al salatelor si cruditatilor pe care le consumi cu drojdie de bere sub forma de fulgi.

Limiteaza consumul de alimente cu soia

Daca tii post sau din alte motive consumi des alimente pe baza de soia, am o veste mai putin buna pentru tine. Trebuie sa limitezi consumul lor la un aliment pe zi. Acestea contin fitoestrogeni, substante care imita actiunea hormonilor si pot duce la dereglari in organismul deja afectat de schimbarile hormonale din sarcina. Redu consumul de sare si analizeaza cu atentie etichetele cu sare ascunsa, cum sunt mezelurile, aperitivele, chips-urile, conservele, branzeturile uscate, preparatele fast-food. Sursa: stiridinsanatate.com
 

Stirea anterioara

Simona Halep se vaccinează împotriva COVID-19, după ce a fost infectată

Stirea Urmatoare

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.