ATENȚIE părinți! De ce să nu dați margarină copiilor!

ATENȚIE părinți! De ce să nu dați margarină copiilor!

30 de sortimente de margarina fabricate/distribuite de catre: Orkla Foods Romania, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl si Kaufland au fost analizate in cadrul unui studiu amplu efectuat de expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) iar rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare.

Obiectului studiului a vizat analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere, analiza informatiilor nutritionale, precum si analiza mentiunilor care ii induc in eroare pe consumatori.

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea margarinei
Ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de margarina analizate sunt urmatoarele: apa, grasimi vegetale hidrogenate de palmier si cocos, lapte batut, seminte de rapita, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, sare, fibre vegetale din cicoare, suc de lamaie, extract de morcovi, zer pudra, EDTA, lecitina de floarea soarelui, mono si digliceride ale acizilor grasi, poliricinoleat de poliglicerol, acid citric, acid lactic, sorbat de potasiu, acid sorbic, beta-caroten, arome naturale, arome, aroma de unt, vitamina A, D si E.

Legislatia in vigoare precizeaza faptul ca pe eticheta ingredientele se mentioneaza in ordine descrescatoare din punct de vedere al cantitatii regasite in alimentul respectiv, adica primul ingredient se regaseste in produsul respectiv in cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regaseste intr-o cantitate mai mica decat primul s.a.m.d.

Astfel, s-a realizat o analiza a primelor doua ingrediente din toate cele 30 de sortimente si s-au constatat urmatoarele:

La 43% dintre sortimentele de margarina analizate, primul ingredient este reprezentat de apa.
La 43% dintre sortimentele de margarina analizate, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale (palmier, rapita, cocos, floarea soarelui) in proportii variabile.
La 10% dintre sortimentele de margarina analizate, primul ingredient este reprezentat de uleiuri si grasimi vegetale in proportii variabile.
La 4% dintre sortimentele de margarina analizate, primul ingredient este reprezentat de grasimi vegetale hidrogenate.

In privinta aditivilor alimentari si a aromelor identificate in compozitia sortimentelor de margarina analizate s-au constatat urmatoarele:
93% din margarinele analizate contin mono si digliceride ale acizilor grasi, aditiv folosit ca emulsifiant care contine amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile.
93% din margarinele analizate contin beta caroten, folosit drept colorant.
77% din margarinele analizate contin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant.Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
60% din margarinele analizate contin arome artificiale, acestea sunt folosite pentru a potenta gustul si aroma.
60% din margarinele analizate contin conservanti, sorbat de potasiu si acid sorbic. Sorbatul de potasiu este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman. Acidul sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.
2- 37% din margarinele analizate contin lecitina de floarea soarelui, folosita ca emulsifiant.
30% din margarinele analizate contin poliricinoleat de poliglicerol, folosit ca emulsifiant.
27% din margarinele analizate contin arome naturale, fara a se preciza tipul aromei.
7% din margarinele analizate contin acid lactic, folosit ca acidifiant.Poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
7% din margarinele analizate contin aroma de unt pentru a intensifica gustul de unt din acele margarine.
3% din margarinele analizate contin EDTA, aditiv folosit pentru mentinerea culorii. Studiile arata ca acest aditiv alimentar poate induce modificari metabolice, dezechilibre privind mineralele, inhiba enzimele, genereaza tulburari gastrointestinale si crampe musculare, poate da reactii alergice. Este interzisa folosirea acestuia in alimentele destinate copiilor.

Analiza informatiilor nutritionale
Valoarea energetica per 100 grame produs variaza intre 172 kcal si 720 kcal. Cantitatea de grasimi per 100 grame produs variaza intre 18 grame si 80 grame din care grasimi saturate intre 4 grame si 37 grame per 100 grame produs.

Numeroase studii realizate in institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson, cancerele de colon si san, determina rezistenta la insulina, favorizand aparitia diabetului de tip 2 si determina deficiente de invatare la tineri.

In conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii, sortimentele de margarina, avand un continut ridicat de grasimi, respectiv grasimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) si o valoare energetica mare per 100 grame produs nu sunt recomandate copiilor.

Analiza mentiunilor care ii induc in eroare pe consumatori
Expertilor APC le-a atras atentia „modul in care agentul economic „Orkla Foods Romania” a realizat etichetarea produsului „Margarina Linco cu unt”. Asa cum este specificat pe eticheta, proportia untului este de 0,5%. insa tot aici este indicata si proportia de sare, de 0,7%, asa incat ne putem intreba retoric de ce acest produs nu s-a numit „Margarina Linco cu sare si unt”.” se arata in comunicatul APC.

„Apreciem ca este extrem de improbabila sesizarea olfactiva a unei cantitati de 2,5 grame unt intr-o caserola de 500 grame, probabil aroma de unt din compozitia produsului creeaza anumite impresii olfactive! Un alt produs care le-a atras atentia expertilor APC este „Margarina Delma cu savoare de unt si de paine pe vatra”, distribuita de Unilever. in acest produs nu exista unt, nici macar sub forma de urme, respectiva savoare fiind data de aromele artificiale din compozitia produsului!” avertizeaza expertii APC.

Totodata, majoritatea brandurilor de margarina de pe piata noastra contin Vitaminele A si D adaugate in mod artificial, fara a se specifica daca Vitamina A este preformata (retinol) sau cea din carotenoizi (betacaroten).

Specialistii atrag atentia ca excesul de Vitamina A poate fi toxic la persoanele care au primit recomandarea de a administra suplimentar Vitamina A preformata. in plus, de multe ori nu se mentioneaza daca este introdusa in margarina forma naturala a Vitaminei D3 (colecalciferol), si nu varianta sintetica (D2-ergocalciferol). Nedozata in mod corespunzator, Vitamina D3 nu mai este chiar atat de protectoare, intrucat un nivel ridicat poate produce hipercalcemie, o afectiune in care nivelul de calciu din sange este mai mare decat in mod normal.

Pe de alta parte, unele branduri de margarina contin in mod suplimentar si un amestec de conservanti si aditivi alimentari nocivi pentru sanatatea noastra, perturband echilibrul florei intestinale si intoxicandu-ne la propriu. Prezenta acestor aditivi nu este menita sa confere un plus de sanatate margarinei, facand exact contrariul, intrucat alimenteaza inflamatia in organism.

Tragand o linie, APC recomanda parintilor sa evite consumul margarinei, putand opta pentru grasimile sanatoase care aduc nenumarate beneficii in dezvoltarea armonioasa a copiilor. "Este adevarat ca in ultimul timp, au aparut pe piata si sortimente de margarina care nu contin grasimi partial hidrogenate, insa raman la parerea ca untul ecologic si uleiurile vegetale care contin acizii grasi Omega 3 in mod natural reprezinta alternative net superioare”, a declarat medicul specialist pediatru Ingrid Ada Balan.
„Margarina, in cele mai multe situatii, este un amestec alcatuit din apa, uleiuri si grasimi vegetale exotice, emulsifianti, acid citric, conservanti si arome artificiale. Multe sortimente de margarina contin acizi grasi trans, responsabili de aparitia unor boli ca: obezitate, boli de inima, diabet, boli degenerative ale articulatiilor, depresie si modificari comportamentale.

In unele tari s-a legiferat cantitatea de astfel de grasimi din alimente, pentru a limita imbolnavirile generate de consumul de alimente cu grasimi trans. Danemarca a instituit sanctiunea, inca din anul 2004, ca orice aliment care contine mai mult de 2% grasimi trans este ilegal. Administratia pentru Produse Alimentare si Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producatorilor, inca din anul 2006, ca pe eticheta produselor care contine grasimi trans, sa se precizeze cantitatea de astfel de grasimi per portie.

Totodata, cunoscand faptul ca multe gospodine au un obicei nesanatos si folosesc acest produs la realizarea unor prajituri, le atrag atentia ca nu toate margarinele pot fi folosite ca ingredient in compozitia unor prajituri si le recomand sa verifice pe ambalaj existenta unei mentiuni de tipul „Recomandata pentru creme, aluaturi si gatit”. De regula, in aceasta categorie, a margarinei pentru gatit, intra acele margarine cu un continut in grasimi mai mare de 60%. Avand in vedere compozitia acestui tip de produs, valoarea sa calorica ridicata si cantitatea mare de grasimi saturate, respectiv de grasimi trans, nu recomandam folosirea ei in alimentatia destinata copiilor, femeilor gravide si a persoanelor cu probleme grave de sanatate”, a concluzionat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Stirea anterioara

Instalarea unui nou preot la Schitul Orășeni, a eșuat!

Stirea Urmatoare

Pompierii solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.